Rutina corectă de îngrijire a tenului: în ce ordine se aplică produsele?

2 apa micelara jpg jpeg

Pentru a avea un ten frumos şi sănătos nu este suficient doar să aplici ocazional produse speciale pentru îngrijirea pielii. Este nevoie de mult mai mult de atât.

La fel ca în orice situaţie, o rutină corectă, de care să te ţii cu rigurozitate, va face diferenţa dintre un ten cu probleme şi unul sănătos, plin de vitalitate. Astfel, pentru a te bucura de o piele strălucitoare, care emană sănătate prin toţi porii, descoperă ce include o rutină corectă şi cum o poţi pune în aplicare.

1. Demachierea

Un prim pas esenţial pentru tenul tău este demachierea şi curăţarea în profunzime a pielii. Chiar dacă ai aplicat un strat generos de fond de ten sau nu, curăţarea tenului cu apa micelara sau demachiant este foarte importantă. Tenul este expus în permanenţă la praf, impurităţi şi bacterii, iar cea mai sigură metodă de a le îndepărta este demachierea. Aplică o cantitate moderată de produs pe o dischetă demachiantă şi curăţă tenul. Repetă acest procedeu până discheta rămâne curată.

2. Curăţarea tenului

După îndepărtarea stratului de machiaj şi a impurităţilor, următorul pas din rutină este curăţarea în profunzime. Aplicarea unui cleanser special pentru tipul tău de ten şi îndepărtarea lui cu apă călduţă te vor ajuta să reduci excesul de sebum şi să cureţi porii în profunzime. Dacă ai un ten mixt sau gras, optează pentru un cleanser special şi aplică-l atât dimineaţa, cât şi seara. De asemenea, pentru a nu-ţi irita tenul şi a sensibiliza prea tare pielea, alege un produs blând, special conceput pentru tenul tău.

3. Tonifierea

Tonifierea tenului este o etapă importantă din rutina corectă de îngrijire a tenului, care adesea este neglijată. Aplicarea unui toner ajută la împrospătarea pielii, îndepărtarea reziduurilor rămase, dar şi la echilibrarea PH-ului pielii. Dacă, de exemplu, ai un ten predispus la acnee, un toner cu acid salicilic te va ajuta în combaterea imperfecţiunilor. Totodată, dacă tenul tău este sensibil sau uscat, alege un toner hidratant, cu glicerină sau acid hialuronic. Aceste ingrediente vor oferi un plus de strălucire şi luminozitate tenului tău.

4. Aplicarea serurilor

Se spune că serurile sunt aliaţi de încredere atunci când vine vorba de remedierea imperfecţiunilor şi înfrumuseţarea tenului. Datorită numeroaselor ingrediente active pe care le conţin, serurile au nenumărate beneficii şi întrebuinţări pentru pielea ta. De exemplu, acidul hialuronic ajută la hidratarea tenului şi la întărirea barierei protectoare a pielii. Serul cu vitamina C contribuie la eliminarea petelor de pe faţă şi conferă tenului acel aspect luminos. Iar dacă vrei să previi apariţia ridurilor şi a liniilor fine, serurile cu retinol, vitamina B3 sau peptide sunt recomandate, deoarece stimulează producerea de colagen şi elastină.

5. Hidratarea

Aplicarea unei creme hidratante este o etapă foarte importantă, mai ales dacă vrei să te bucuri de o piele catifelată şi netedă. În esenţă, principalul scop al cremelor hidratante este să prevină pierderea apei prin straturile exterioare ale pielii. Practic, indiferent de tipul de ten pe care îl ai, fie el gras, mixt, sensibil sau uscat, este necesar să aplici o cremă hidratantă potrivită tipului tău de ten.

Dacă ai tenul gras sau mixt, optează pentru o cremă matifiantă, care să-ţi hidrateze pielea, dar care să nu-ţi încarce tenul. Totodată, dacă tenul tău este foarte uscat, alege o cremă cu o textură grasă, cu acid hialuronic sau alte substanţe nutritive.

De asemenea, optează pentru o cremă de zi şi una de noapte. Chiar dacă, în esenţă, nu par diferite, fiecare are alte proprietăţi. Cea de zi este bogată în antioxidanţi şi alte substanţe active, care să-ţi protejeze tenul de impurităţile exterioare şi factorii poluanţi. Pe de altă parte, crema de noapte conţine substanţe reparatoare, precum retinolul, menite să accelereze procesul de regenerare a pielii. Adesea, cremele de noapte au o textură mai grasă faţă de cele de zi.

6. Protecţia solară

Există un mit conform căruia crema cu protecţie solară se aplică doar vara sau când stai la plajă. Însă, în realitate, crema cu SPF este un produs de skincare crucial, care trebuie să facă parte din rutina zilnică atât a bărbaţilor, cât şi a femeilor. Aplicată zilnic şi într-o cantitate generoasă, aceasta ajută la prevenirea apariţiei ridurilor şi liniilor fine, a petelor pigmentare, dar şi a modificării aspectului porilor, care se produce în timp. Mai mult decât atât, cremele cu SPF, aplicate constant, pot reduce riscul apariţiei cancerului de piele. Astfel, pentru a te asigura că pielea ta este protejată non-stop, aplică pe faţă o cremă cu SPF 30 sau chiar 50.

Sursa foto: Shutterstock