Sănătate din flori de soc

1 53402 original jpg jpeg

Sunt parfumate şi sucul preparat din ele este cu adevărat revigorant în zilele fierbinţi ale verii. Este vorba despre florile de soc, pline de vitamine şi de puetri vindecătoare!

Mici şi aromate,florile de soc conţin uleiuri volatile,tanin,zahăr. Dacă le usuci şi prepari din ele infuzii,pulbere sau ulei obţii remedii care te ajută să elimini toxinele din organism,pentru că au acţiune sudorifică şi diuretică.  Îţi sunt de folos şi în stări gripale,când nu mai scapi de tuse sau de durerile reumatice.

Te încearcă o răceală? Socul o alungă!

De la primele semne ale unei răceli sau gripe,care îţi poate strica plăcerea de a te plimba în aceste prime zile călduroase ale anului,ia pulbere făcută din flori de soc uscate şi măcinate! Câte o linguriţă luată de trei ori pe zi,pe stomacul gol,reduce durerile de muşchi,usturimile din gât şi întăreşte sistemul imunitar.

Este de ajutor în inflamaţii

Socul este cunoscut ca una dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale. De aceea,dacă suferi de dureri reumatice,de nevralgii,afecţiuni ginecologice,precum anexita,sau infecţii respiratorii,n-ar fi rău să adaugi la tratamentul medicamentos şi trei infuzii zilnice făcute chiar de tine,acasă,din două linguriţe de flori de soc şi o cană cu apă.

Pune pe fugă tusea persistentă

După o răceală ai rămas cu o tuse căreia nu-i mai dai de cap? Tot infuzia de flori de soc te ajută! Încearcă acest tratament natural şi bea trei sau patru ceaiuri de soc pe zi,călduţe,nu fierbinţi,în care ai pus şi o linguriţă de miere de albine. Socul stimulează eliminarea secreţiilor acumulate,reduce inflamaţiile respiratorii şi sporeşte imunitatea.

Protejează pielea

Pentru pielea îmbătrânită,uscată sau arsă de soare,uleiul de soc are efecte calmante,emoliente. Masând-o uşor şi întinzând uleiul pe piele,acesta reface tegumentelor. În plus,previne apariţia cancerului de piele cauzat de expunerea excesivă la radiaţiile solare. Ţine minte acest remediu şi ia cu tine în concediul de la vară şi ulei de soc!

Cum să faci singură ulei de soc

Nimic mai simplu! După ce ai uscat florile de soc,le mărunţeşti şi le macini cu o râşniţă. Apoi,într-un borcan de o jumătate de litru,pe care îl poţi închide bine,pui 15 linguri de pulbere de soc şi ulei de floarea-soarelui. Acoperi borcanul şi ţii amestecul la macerat,timp de două săptămâni. La final,nu mai trebuie decât să strecori uleiul.

Când să culegi socul

Pregăteşte-te să mergi la cules de soc după jumătatea lunii mai sau în iunie,atunci când înfloreşte. Este indicat să usuci florile la soare,de-a lungul unei zile,şi să le acoperi cu hârtie. Seara,ar trebui să fie deja uscate. Pune-le în pungi de hârtie,pentru că noaptea absorb umezeala din aer!

Aşa prepari socata!

Socata este un remediu bun pentru astenie,e răcoritoare şi o băutură sănătoasă. Ca s-o pregăteşti ai nevoie de:

-10 flori de soc proaspete sau mai multe dacă vrei să fie concentrat

-un kilogram şi jumătate de zahăr

-8-10 litri de apă

-3 lămâi

-drojdie (cam cât o jumătate de nucă)

Apoi procedezi aşa:

1. Fierbi apa într-o oală mare. 2.O iei de pe foc şi adaugi florile de soc,zahărul,coaja rasă a lămâilor şi zeama lor. 3. Acoperi oala şi laşi amestecul la răcit,dacă se poate pe parcursul unei nopţi. 4. Odată ce s-a răcit,pui drojdia şi laşi sucul o zi. 5. Torni socata în sticle şi o dai la rece.

Atenţie! După ce pui drojdia,nu lăsa socata afară din frigider mai mult de o zi,pentru că îşi va pierde din dulceaţă.