Sănătatea în timpul iernii: mituri şi adevăruri

1 73974 original jpg jpeg

Fără îndoială că iarna şi-a câştigat reputaţia ca fiind “sezonul gripei şi al răcelilor“, astfel că mulţi dintre noi suntem inevitabil, mult mai preocupaţi de sănătate în anotimpul rece.

Cu toate acestea,specialiştii avertizează că această grijă excesivă a dus la apariţia unor mituri specifice sezonului rece,care pot avea efectul contrar asupra sănătăţii.

Mit 1:Aerul rece te îmbolnăveşte

Deşi este cunoscută sub denumirea de “răceală“,această afecţiune nu este declanşată de aerul rece şi de temperaturile scăzute. „Dimpotrivă,numărul celulelor responsabile cu combaterea infecţiilor creşte când ieşim afară,iar simpla stare de a-ţi fi frig nu are legătură cu răceala. De regulă,bolile precum gripa şi răceala sunt provocate de virusuri sau bacterii,care au o rată de răspândire mai mare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius,astfel că sunt mult mai uşor transmise prin contact într-un cadru restrâns“,explică specialistul Ropharma,dr. Imunolog Tania Bejan.Mit 2:Alergiile dispar în sezonul rece

Deşi simptomele alergiilor sezoniere precum febra fânului sau cele cauzate de polen se ameliorează,există un revers al medaliei:alergiile de interior se agravează în sezonul rece. Acestea sunt cauzate de praf,mucegai şi aerul mai încărcat,corelate în special cu faptul că în timpul iernii camerele nu sunt atât de des aerisite ca în sezonul cald.

Dacă ai decis să amâni exerciţiile fizice sau jogging-ul până la primăvară,este momentul să te răzgândeşti! „Exerciţiile fizice la temperaturi scăzute,bineînţeles cu echipamentul corespunzător,sunt o modalitate mult mai eficientă de a face sport,deoarece generează arderi calorice mai intense decât cele realizate la temperaturi confortabile trupului uman,la aproximativ 20 de grade Celsius. În plus,datorită faptului că exerciţiile presupun un efort mai mare,înseamnă că nivelul endorfinelor va creşte mai mult,îmbunătăţind astfel şi starea de spirit“,afirmă dr. Tania Bejan.

Deşi cazurile de arsuri solare în timpul iernii sunt foarte rare,acţiunea razelor soarelui poate fi la fel de nocivă,în special pentru piele. Mai mult,din cauza faptului că zăpada reflectă 80% din razele UV,celulele epidermei sunt mult mai afectate. Aşadar,cremele de protecţie solară nu trebuie să lipsească nici în timpul iernii.

Din cauza diminuării luminii soarelui,prelungirea nopţilor şi scurtarea zilelor,în sezonul rece ne simţim mai somnoroşi şi chiar ne trezim mai greu dimineaţa. Cu toate acestea,ceea ce resimte organismul nu este nevoia fizică de mai mult somn,ci mai degrabă dorinţa psihologică de a rămâne într-un loc confortabil cu temperatură constantă.

„Studiile arată că femeile se confruntă în general cu pierderea părului în timpul verii,iar în timpul iernii problema se manifestă preponderent la nivelul scalpului. Acesta devine mai uscat şi iritat din cauza temperaturilor scăzute şi căciulilor,iar un scalp cu probleme,inevitabil va afecta şi modul în care creşte părul:mai casant şi fragil. Aşadar,mâncărimile sau cojiţele ce pot apărea la nivelul scalpului în timpul iernii sunt un semn că aveţi nevoie de protecţie suplimentară şi este recomandat să folosiţi un şampon protector şi hidratant pentru scalp“,explică specialistul Ropharma,dr. Imunolog Tania Bejan.

Cum atât gripa,cât şi răceala sunt cauzate de virusuri,şi nu de bacterii,tratamentul cu antibiotice fiind inutil. Doctorul poate prescrie totuşi antibiotice în cazul în care pacientul dezvoltă o complicaţie de natură bacteriană precum sinuzită,otită,bronşită ori pneumonie. Tratamentele pentru răceală şi gripă urmăresc ameliorarea simptomelor,mai degrabă decât distrugerea virusului. Acestea sunt recomandate imediat ce se observă instalarea bolii. În cazul răcelii,consultă medicul dacă simptomele severe durează mai mult de 10 zile,dacă prezinţi dureri la nivelul urechilor şi al sinusurilor,dacă febra este ridicată.. Pentru gripă,apelează la medic. Acesta va decide care este tratamentul adecvat pentru complicaţiile apărute.



Recente

Cum sa gestionezi conflictele la mesele de sarbatori  Sursa foto shutterstock 2550958013 jpg
shutterstock 2231841503 jpg
shutterstock 2418228611 jpg
ametist jpg
clickpentrufemei ro   Aliatul tău pentru reducerea stresului oxidativ jpg
Simptomele dependentei de retelele sociale  Sursa foto Pixabay girl 5717067 1280 jpg
Cum influențează pachetul de beneficii deciziile angajaților de a se alătura unei companii jpg
KEVIN MAMA jpg
bookzone 245676 png
Importanța ținutelor medicale pentru profesioniștii din domeniul sănătății (1) jpg
Forma nasului dezvaluie unele trasaturi de personalitate  Sursa foto shutterstock 2436628383 jpg
5 obiceiuri care combat anxietatea  Sursa foto shutterstock 2500604963 jpg
cursuri functionari curs online de design interior jpg
Alege un dragon si vezi ce te ingrijoreaza  Sursa foto Pixabay jpg
Foto campanie jpg
Iluzie optica  Esti credul sau realist  Sursa foto The Minds Journal webp
shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg