Scapă de frica de avion !

1 70252 original jpg jpeg

Intri în panică ori de câte ori trebuie să călătoreşti cu avionul, deşi eşti conştientă că este cel mai de încredere mijloc de transport. Iată câteva metode ca să scapi de temerile nejustificate!

1.   Înţelege motivele fricii

Ca să scapi de frică,trebuie mai întâi să-i înţelegi cauzele. Încearcă să depistezi motivul temerii tale printre cele înşiruite mai jos:

  • Evenimentele şocantepe care le tot vezi la televizor – ştirea că nu ştiu care avion s-a prăbuşit,că nu ştiu care aeronavă s-a defectat – pot declanşa o adevărată psihoză referitoare la zbor.
  • O amintire neplăcutăpe care ai avut-o la un moment dat – turbulenţe,întârzieri şi haos pe aeroport,controale de securitate care induc ideea de risc –,îţi poate tăia apetitul pentru călătoria cu avionul.
  • Logica taîţi spune că avionul este mai greu decât aerul,deci îi va fi imposibil să se menţină acolo,sus. Mulţi oameni gândesc ca tine – li se pare că zborul încă ţine,un pic,de supranatural.
  • Teama de necunoscutpoate declanşa fobia de zbor. Nu ştii mare lucru despre modul în care funcţionează un avion,prin urmare fiecare „scuturătură”,fiecare zgomot ţi se pare suspect.
  • Claustrofobia,teama de spaţiile închise,dar şi agorafobia– angoasa spaţiilor deschise – se pot ascunde în spatele reţinerii tale.
  • Pierderea controlului,faptul că nu mai poţi decide asupra soartei tale „dacă se întâmplă ceva” este şi acesta un factor agravant al spaimei.

2.   Gestionează-ţi temerile!

Înainte de plecare,dacă suferi de o reală fobie,care îţi paralizează voinţa,încearcă să o sesiune de psihoterapie,care te va ajuta să depistezi originile fricii şi să găseşti soluţiile adecvate. Poţi învăţa să-ţi gestionezi reacţiile viscerale prin metoda care ţi se potriveşte mai bine- yoga,exerciţii de respiraţie-,şi pe care o poţi aplica în ziua călătoriei. De asemenea,un specialist îţi poate prescrie un medicament cu efect anxiolitic,ca o soluţie de moment,în cazul în care nimic nu reuşeşte să te liniştească.

De reţinut! Alcoolul nu este soluţia,pentru că îţi poate accentua fobiile!

În ziua Z,sau cu o zi înainte,când îţi faci rezervarea locului în avion,încearcă să găseşti un loc în centru,şi la fereastră,dacă vrei să vezi ce se petrece în afară. Încearcă să nu-ţi iei loc în dreptul aripilor sau reactoarelor,pentru că rişti să fii permanent preocupată doar de buna lor funcţionare!

Odată ajunsă în aeronavă,nu ezita să previi personalul de bord în legătură cu angoasele tale,dacă sunt necontrolate. Însoţitorii vor fi cu un ochi pe tine,şi îţi vor răspunde,amabili,la toate întrebările tale legate de bunul mers al lucrurilor.

Ce mai poţi să faci:

  • Ţine-ţi minea ocupată. Vorbeşte cu un vecin,citeşte o carte,ascultă muzică,sau fă cuvinte încrucişate,pentru a-ţi alunga gândurile negre.
  • Nu te teme de decolare. Cei cu fobii se tem cel mai mult la decolare,deşi statisticile arată că doar 28 % dintre accidente se produc în această fază. Pur şi simplu trebuie să ai încredere în profesionalismul pilotului,aşa cum ai încredere în dentist sau în doctorul de familie.
  • Nu lua în seamă turbulenţele. Sunt „găuri de aer” care te scutură un pic,fără pericol însă. Închipuie-ţi că mergi cu maşina pe un drum pavat – cam acesta ar fi echivalentul „terestru”
  • Aterizarea înseamnă „am ajuns!”. Repetă-ţi asta,şi vei trece mai uşor peste ultima provocare a călătoriei tale.

3.   Statisici care îţi dau siguranţă

Ştiai că:

  • Ai cu 90% mai multe "şanse" să mori într-un accident de maşină decât într-unul de avion?
  • Ar trebui să zbori zilnic,timp de 35.000 de ani,pentru a fi sigură că o să ai un accident de avion?
  • Poţi consulta lista transportatorilor aerieni interzişi în Uniunea Europeană AICI


Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg