Ştii care este vârsta reală a corpului tău?
Poate ai observat că uneori vezi literele în ceaţă şi că trebuie să faci eforturi pentru a putea citi un text. Până acum ai pus această problemă pe seama oboselii, spunându-ţi că eşti prea tânără pentru a avea probleme cu vederea. Însă, în unele cazuri, vârsta din buletin nu reflectă câţi ani are de fapt corpul tău.
Chiar dacă uneori simţi că debordezi de energie,asta nu înseamnă că organismul tău „merge ca uns“. Pune-ţi corpul la încercare printr-o serie de teste menite a-ţi dezvălui cu exactitate cât de „bătrâne“ sunt organele tale.
Testul creierului
Din păcate,neuronii sunt printre puţinele celule care nu se regenerează,aşa că ar trebui să-i protejezi pe cei pe care-i ai. Pentru a vedea cât de repede îţi merge mintea,încearcă acest exerciţiu simplu. Numără în sens descrescător din 7 în 7 de la 100 până la 0 şi nu uita să te şi cronometrezi.
Dacă ai sub 40 de ani,nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de secunde,iar dacă ai peste această vârstă ar trebui să-ţi ia în jur de 40 de secunde. Acum fă calculul. Dacă te-ai încadrat în timpul permis,înseamnă că vârsta din buletin şi cea a creierului tău coincid. În cazul în care ai numărat mai repede,poţi scădea 2 ani de la vârsta ta,dar dacă ai fost ceva mai lentă înseamnă că trebuie să mai adaugi 2 ani la numărul de primăveri.
Testul muşchilor
Ţesutul muscular este cel care controlează centrul de echilibru al organismului,de aceea este recomandat să faci exerciţii fizice în mod regulat. În cazul acestui test,tot ce trebuie să faci este să stai într-un picior,cu ochii închişi. Porneşte cronometrul şi încearcă să-ţi păstrezi cât mai mult timp echilibrul. Dacă ai reuşit să stai un minut,eşti cu 4 ani mai tânără decât credeai,în timp ce pentru mai puţin de 30 de secunde poţi să tai doar 2 ani de la vârsta ta. Cele cu un echilibru precar,care au rezistat doar 10 secunde,ar trebui să adune 3 ani.
Testul auzului
Ţi s-a spus că eşti „tare de o ureche“? Îţi poţi verifica auzul foarte simplu. Fixează radioul pe un post cu muzică şi coboară volumul la un sfert faţă de cât este atunci când asculţi în mod normal. Dacă nu auzi nimic,simţul auditiv este cu 5 ani mai mare ca tine,iar în cazul în care auzi muzica,dar nu înţelegi cuvintele,aduni 3 primăveri la anii din buletin. Te poţi bucura dacă totuşi auzi atât sunetele,cât şi textul,pentru că poţi scădea 2 ani din cei pe care îi ai deja.
Testul pielii
Pe măsură ce înaintezi în vârstă,cantitatea de colagen produsă de organism scade,iar pielea îşi pierde elasticitatea. Dacă ai avut în schimb un regim alimentar variat,vitaminele A şi C din fructe şi legume au stimulat producţia acestei proteine. Totuşi,nu ar fi o idee rea să-ţi faci testul pielii. Ciupeşte pielea de pe palmă şi ţine-o ridicată timp de un minut. Dă-i drumul şi cronometrează în cât timp revine la forma iniţială. Dacă a durat mai puţin de o secundă este un motiv de bucurie,întrucât poţi scădea 3 ani de la vârsta ta. În cazul în care se relaxează în 3-4 secunde este necesar să aduni un an,iar pentru mai mult de 5 secunde te poţi îmbătrâni cu 2 ani.
Testul plămânilor
Simţi că „ţi se taie respiraţia“ când urci scările? Este un semn că ar trebui să faci un control pentru a vedea cam cât de sănătoşi sunt plămânii tăi. Totuşi,până să ajungi în cabinetul medicului,poţi face un mic experiment. Ai nevoie de un balon şi de o linie. Trage adânc aer în piept şi suflă în balon o singură dată.
Strânge bine capătul,pentru a nu pierde aer,şi măsoară balonul. Dacă are între 7 şi 9 cm,înseamnă că ai suflat 0,5 litri de aer,la 10 şi 11 cm ai umflat balonul cu 1 litru de aer,între 12 şi 13 cm ai reuşit să expiri 1,5 litri de aer,iar dacă are peste 13 cm,balonul este plin cu 2-3 litri de aer. Este timpul pentru socoteli. Dacă ai suflat mai puţin de un litru,veştile nu sunt tocmai bune,deoarece trebuie să adaugi 5 ani la vârsta ta reală. La o valoare de peste un litru aduni doar un an,în timp ce dacă ai depăşit cantitatea de 3 litri de aer plămânii sunt mai tineri ca tine şi poţi scădea 3 ani la vârsta ta actuală.