Suplimentele pentru imunitate, moft sau necesitate?

1 66770 original jpg jpeg

Se poate întări sau nu sistemul imunitar? Are şi dieta vreo contribuţie în asta? Cât de necesare ne sunt vitaminele? Ce modificări ale stilului de viaţă putem face, în speranţa unui sistem imunitar aproape perfect?

Per total,sistemul imunitar face o treabă destul de bună,apărându-te de microorganismele cauzatoare de boli… Ce faci atunci când,însă,acesta nu este sufcient de rezistent,iar tu te îmbolnăveşti? Apelezi sau nu la suplimente?

Menţine o atitudine sceptică

“Nu tot ce zboară,se mănâncă”,cum nici tot ce găseşti pe rafturile farmaciilor îţi este de ajutor. Deşi multe produse pot pretinde că-ţi vor stimula sau menţine la cote optime imunitatea,ai grijă ce alegi să cumperi.

Din punct de vedere ştiinţific,„a spori/întări imunitatea” implică,în esenţă,mărirea numărului de celule ale sistemului imunitar,iar asta nu ar fi tocmai indicat!

Operaţiunea este una deosebit de complicată,cu atât mai mult cu cât există numeroase tipuri de celule ale sistemului imunitar,care răspund la microbi în moduri diferite. Deci,în acest context,care sunt acele celule ce ar trebui stimulate şi în ce măsură? Până în prezent,oamenii de ştiinţă nu au găsit un răspuns concret. Se ştie doar că organismul este un generator continuu de celule pentru sistemul imunitar,şi nu şi de câte celule sau de ce tipuri de celule are nevoie acest sistem pentru a funcţiona la nivel optim.

Numeroşi cercetători încearcă să ia în calcul şi alţi factori-alimentaţie,remedii pe bază de plante,stres – care influenţează imunitatea.

Vârsta şiimunitatea

Cercetătorii sunt de părere că procesul natural de îmbătrânire contribuie la reducerea capacităţii de răspuns imun,care la rândul său duce la declanşarea anumitor infecţii,boli inflamatorii şi cancer. Şi deşi unele persoane îmbătrânesc sănătos,concluzia studiilor este că,persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a contracta boli infecţioase.

Infecţiile respiratorii,gripa şi,în special,pneumonia,sunt cauza principală de deces la persoanele de peste 65 de ani,la nivel mondial. Acest risc crescut este corelat şi cu scăderea celulelor T,în urma atrofierii timusului,celule care  luptă împotriva infecţiilor.

Ce trebuie să ştii despre dietă?

Armata sistemului imunitar îşi are fortăreaţa în stomac şi are,deci,nevoie de hrană în mod regulat. De aceea constatăm că oamenii care trăiesc în lipsuri sau sunt subnutriţi,sunt şi mai vulnerabili la boli infecţioase. Există relativ puţine studii în această direcţie şi nu există o regulă,însă un lucru este cert. Felul în care te hrăneşti,poate avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte sistemul tău defensiv. 

Dacă ai impresia că rutina ta alimentară nu îţi oferă necesarul de micronutrienţi,poţi încerca să ieizilnic o capsulă de multivitamine sau un supliment mineral,după o discuţie cu medicul tău,care îţi va fi benefică pentru sănătate,în general,dar nu neapărat şi pentru sistemul imunitar.  

Adoptă un stil sănătosde viaţă

Ca să nu ajungi să depinzi de pastile,de orice gen,este mai bine să previi,iar asta implică o rutină sănătoasă. Reducând de pe listă anumiţi factori,îţi menţii puternic şi sistemul imunitar-fără suplimente!

·         Renunţă la fumat

·         Adoptă o dietă bogată înfructe,legume şi cereale integrale,săracă în grăsimi saturate

·         Fă exerciţii fizice şi menţine-ţi greutatea corporală constantă

·         Bea alcool cu moderaţie

·         Dormi suficient

·         Evită sursele de microbi şi spală-te frecvent pe mâini

·         Asigură-te că organismul tău primeşte constant vitamina A(reduce riscul de infecţii),fier (are un număr important de enzime) şi zinc (produce anticorpi). 

Plantele medicinaleşi suplimentele

A demonstra că o anumită plantă sau substanţă poate spori imunitatea este,încă,destul de complicată,dar nu înseamnă că acum trebuie să desconsideri beneficiile tuturor preparatelor pe bază de plante.

Este necesar să înţelegem că fiecare persoană răspunde diferit la substanţe active,deci,dacă cineva cunoscut îţi spune că s-a ferit de boli (şi-a sporit imunitatea) folosind un anumit preparat din plante,asta nu va garanta un succes şi în cazul tău.

Oamenii de ştiinţă au încercat să ia în calcul o serie de ierburi şi vitamine,pentru potenţialul lor de a influenţa sistemul imunitar. Majoritatea au avut rezultate notabile în cazul persoanelor în vârstă,al copiilor sau bolnavilor de SIDA. Prin urmare,nu trebuie considerate universal valabile.

Echinacea

Acest "stimulent imunitar" este adesea disputat,pentru că poate preveni sau limita severitatea răcelilor. Cei mai multi experţi,însă,nu recomandă administrarea sa pe termen lung. În cazul persoanelor cualergiisevere,echinaceea poate duce la şoc anafilactic.

Usturoiul

Poate avea capacitatea dea lupta împotriva infecţiilor. În testele de laborator,s-a observat acţiunea sa împotriva bacteriilor,virusurilor şi ciupercilor. Deşi sună promiţător,acest lucru nu garantează şi stimularea imunităţii.

Nu este clar cum funcţionează această rădăcină,dar este la mare căutare printre popoarele asiatice,care cred cu tărie în capacitatea ei de a stimula funcţia imunitară. Centrul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă consideră că studiile efectuate sunt insuficiente,iar informaţia obţinută nu poate fi luată în calcul.

Probioticele

La mare modă anii sunt şi probioticele. Există sute de specii de bacterii benefice ale tractului digestiv,iar cercetătorii susţin că ar putea exista o conexiune între acestea şi sistemul imunitar. Se ştie că unele dintre acestea pot corecta anumite deficienţe şi creşte numărul de celule T,şi de aici,şi ideea că ar susţine imunitatea.



Recente

Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg
6lIYr2i   Imgur jpg
5 semne ca stii pe cineva dintr o viata anterioara  Sursa foto shutterstock 2224636905 jpg
R2TSAT1   Imgur jpg
independenta financiara jpg
Podcasturile, pe primul loc jpg
credinte limitative   Imgur png
shutterstock 306995825 jpg
Test culoarea parului dezvaluie profesia potrivita  Sursa foto shutterstock 2165133035 jpg
Ce spune despre tine linia inimii curbata sau dreapta  Sursa foto shutterstock 2334122835 jpg
shutterstock 2060770343 jpg
shutterstock 2037557141 jpg
Iluzie optica  Ce vezi prima oara  Sursa foto shutterstock 2390418843 jpg
shutterstock 1859379745 jpg
Top 3 achizitii inteligente pentru noul an universitar jpg