Surse de seleniu, esenţiale pentru organism

1 80287 original jpg jpeg

Împreună cu vitamina E, seleniul previne stresul oxidativ şi joacă un rol important în interacţiunea iodului în procesele intercelulare. Seleniul ajută la metabolizarea vitaminei C, iar asta înseamnă că membrana celulară, prima care beneficiază de pe urma acesteia, e mai protejată. Antioxidant puternic, seleniul e trebuincios organismului pentru a crea glutationul – alt antioxidant extrem de important în lupta împotriva bacteriilor şi fungilor.

Protejează împotriva radicalilor liberi, a metalelor grele ingerate sau a peroxizilor lipidici (degradarea oxidativă a lipidelor). Printre simptomele deficienţei de seleniu se numără disfuncţia tiroidei, infertilitatea (la ambele sexe), depresia, bolile cardiovasculare, un sistem imunitar slăbit şi risc crescut de cancer. Seleniul sprijină procesul de detoxificare, mai ales la nivelul tiroidei şi al ficatului, deci nu ignora următoarele alimente, care sunt bogate în acest mineral atât de important pentru sănătatea ta.

Ouăle

Excelentă sursă de proteine dar şi de seleniu. Un ou mare conţine 15 mcgr de seleniu, adică 21% din necesarul zilnic. Oul e bun şi pentru conţinutul de fosfor, vitamina D, B12 şi riboflavină.

Ciupercile

100 de grame de ciuperci conţin 11,9 micrograme de seleniu, adică 17% din necesarul zilnic. De asemenea, sunt foarte bogate în niacină, supru, potasiu, vitamina D şi C.

Brânza

100 gr de brânză conţin 15 micrograme de seleniu, adică 20% din necesarul zilnic. Pe lângă seleniu, brânza mai are calciu, fosfor, proteină şi vitamina A.

Nucile braziliene

Sunt sursă excelentă de seleniu. 6-8 nuci braziliene conţin 544 de micrograme de seleniu, adică acoperă 100% necesarul zilnic. Acestea mai au şi 30% fibră, magneziu, fosfor şi cupru.

Ovăzul

100 de grame de ovăz conţin 34 de micrograme de seleniu. Sursă excelentă şi de alte minerale, precum fosforul, magneziul şi manganul.

Carnea de vită

Mai ales ficatul de vită e foarte bună sursă de seleniu. 100 de grame de ficat conţine 91.4 micrograme de seleniu, adică 131% din valoarea zilnică. Conţine, de asemenea, fosfor, cupru şi fier. Foarte bogată în colesterol, însă.

Puiul

Sursă de proteină şi de seleniu, în egală măsură. 100 gr de carne de pui conţin 27.6 micrograme de seleniu, adică 39% din necesarul zilnic. De asemenea, carnea de pui mai conţine niacină, vitamina B6, potasiu şi fosfor.

Tonul

Extrem de generos cu seleniul. 100 de grame de ton conţin 80,4 micrograme de seleniu, adică 115% din necesarul zilnic. Bogat în acizi graşi omega – 3 şi complexul de vitamine B.

Somonul

100 de grame de somon conţin 41.4 micrograme de seleniu, adică 59% din necesarul zilnic. Bun şi pentru aportul de acizi-graşi omega-6.

Carnea de curcan

Foarte bună sursă de proteină şi seleniu. 100 de grame de curcan conţine 22,8 micrograme de selenium, adică 33% din necesarul zilnic. Conţine şi grăsimi saturate, calorii şi carbohidraţi, dar contrabalansează prin fosfor şi riboflavină.