Timpanul: atenţie, fragil!

1 51814 original jpg jpeg

Obişnuieşti să-ţi cureţi urechile cu beţişoare speciale? Ai grijă! Ele pot ajunge la timpan, o membrană uşor de perforat. Iată cum poţi evita această suferinţă şi care sunt cele mai bune metode de îngrijire.

Igiena incorectă a urechilor poate afecta auzul. Medicii orelişti atenţionează că beţişoarele pentru urechi pot,în anumite condiţii,deteriora timpanul (foloseşte-le mai bine pentru curăţarea urechii externe). Şi dacă ai avut otită acută trebuie să ai grijă. Auzul tot mai slab,ţiuitul în urechi,durerile tranzitorii şi secreţiile purulente sunt semne că urechea internă este afectată.

Cum afli dacă otita ţi-a atins timpanul? Auzi un fâşâit când îţi sufli nasul sau,atunci când faci baie,apa din urechi ajunge în cavitatea bucală. Dacă timpanul este mai puţin perforat,nu ai nevoie de operaţie. Membrana se poate trata cu ajutorul medicamentelor.

Când ai nevoie de medic

Dacă timpanul nu se vindecă în întregime,otita recidivează. Urechea se poate reinfecta dacă stai în curent sau dacă-ţi intră apă în urechi. În mod normal,perforaţiile mici se vindecă total cu ajutorul tratamentului,însă există cazuri când leziunea riscă să devină în sine o afecţiune. Cu toate acestea,nu te îngrijora!

simeon stalpnicul png

Timpanoplastia este intervenţia chirurgicală care-ţi poate reface complet timpanul.De obicei,cadrele medicale recomandă această intervenţie după ce pacientul a fost supus unor serii de investigaţii amănunţite. Scopul lor e de a arăta că pacientul nu suferă de deviaţie de sept sau alte probleme din sfera ORL,fapt care ar putea să strice din nou integritatea timpanului.

Sfat:Nu te alarma! Medicul este cel mai în măsură să-ţi spună cât de afectat e timpanul şi de ce tratament ai nevoie.

Ce e timpanograma?

simeon stalpnicul png

O investigaţie prin care se măsoară volumul de aer din spatele timpanului,mişcările timpanului în timpul preluării sunetelor din aer şi rigiditatea lui. Cu ajutorul graficelor (se clasifică în câteva tipuri),medicul îţi poate pune diagnosticul.

Aşa ai grijă de urechile tale!

simeon stalpnicul png

Pentru timpane sănătoase,trebuie să respecţi câteva reguli de igienă. E bine să ştii că cerumenul (ceara din urechi produsă de nişte glande mici situate în peretele canalului auditiv) are rolul,ca orice secreţie,de a curăţa.

Aşadar... Curăţă-ţi urechile cu ajutorul unui prosop umed şi nu insera niciodată obiecte ascuţite. Atenţie la igiena în exces! Duce la iritaţii grave.

Nu încerca să-ţi scoţi cu beţişoare de urechi dopurile de cerumen – rişti să-ţi lezezi urechea internă şi timpanul. Poţi folosi în schimb spray-uri cu tub (se găsesc în farmacii şi conţin apă salină) pentru direcţionarea lichidului purificator în interiorul urechii.

Medicii orelişti recomandă evitarea căştilor pentru muzică de tip in-ear (cele care se inserează în canalul auditiv). Motivul? Frecvenţele înalte ale muzicii pot afecta membrana timpanului şi favorizează acumularea de cerumen.

Pavilionul urechii se spală cu buricul degetului,nu cu unghia. Dacă ţi-a intrat apă în ureche,lasă capul într-o parte şi apa se va scurge uşor.



Recente

Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg