Toată lumea vorbeşte despre... Cât de nociv este sedentarismul?

1 68131 original jpg jpeg

Ultimele concluzii ale cercetătorilor australieni privind cauzele apariţiei cancerului de colon sunt îngrijorătoare: dacă munceşti timp de 10 ani la birou şi duci o viaţă sedentară, îţi dublezi riscul de a avea cancer de colon.

Conform studiului australian, sedentarismul creşte nivelul zahărului în sânge şi pe cel al moleculelor inflamatoare, ceea ce duce la formarea tumorilor colorectale. Măsura de prevenire este foarte simplă: o dată la două ore fă o plimbare simplă de 15 minute.

Munca dă dureri de spate

Aproximativ 42% din angajaţii români au dureri de spate ca urmare a condiţiilor de muncă, potrivit unui raport al Organizaţiei Work Foundation, din Marea Britanie. Alţi 30% din angajaţi suferă de dureri musculare în zona gâtului, a umerilor şi a membrelor superioare, ceea ce ne plasează în primele locuri în raport cu celelalte state europene participante la studiu.

Gripa se transmite mai ales la copiii de acelaşi sex

Potrivit cercetătorilor britanici de la Centrul de Cercetare Medicală din Londra, în cele mai multe cazuri virusul gripal trece de la un băiat la alt băiat sau de la o fată la alta şi mai puţin de la copii de sexe diferite. Iar riscul copiilor de a se îmbolnăvi jucându-se cu un coleg de grupă sau de clasă bolnav este de cinci ori mai mare decât dacă intră în contact cu colegi din alte clase.

Reţeta mea de sănătate: Ruxandra Rusan

simeon stalpnicul png

Realizator la radio Itsy Bitsy.

Ce ţii în sertarul cu medicamente?

Acum am trecut la o cutie, în loc de sertar. Avem de la ibuprofen la plasturi, triferment, vitamina C.

Ce bunătăţi ai în frigider?

Mă pot lăuda cu sarmale din carne de curcan, o prăjitură cu prune, lactate, fructe, peşte afumat şi humus făcut în casă.

Faci mişcare? Cum?

Ieşim zilnic în parc, mergem cu bicicleta toţi trei (fiul meu, Tudor de 11 ani, soţul meu şi cu mine), mai dăm o fugă la piscină.

Mâncarea ta preferată?

Ador brânzeturile franţuzeşti cu fructe, dulciurile sub (aproape) orice formă şi am o slăbiciune pentru mâncarea indiană.

Care este remediul tău antistres?

Încep cu o baie, în care îmi place să picur uleiuri esenţiale de citrice. Apoi mă ascund în dormitor cu câteva episoade din serialele mele preferate sau cu o carte bună. Dacă e timp mai mult, ieşim din Bucureşti şi dăm o fugă la mare sau la munte.

Ce leacuri foloseşti când nu poţi să dormi?

Am citit despre melatonină, un inductor natural al somnului. Am început să iau cu aproximativ două ore înainte de ora la care mi-aş fi dorit să adorm şi a funcţionat.

Ai vreun remediu natural de recomandat?

Sunt o mare fană a fructelor de pădure, de la zmeură la mure sau afine de pădure. Le consumăm ca atare pentru că sunt bogate în vitamine şi antioxidanţi, dar le şi congelăm ca să avem parte de ele iarna. Mi-am făcut şi mască pentru faţă din ele!