Top 10 surse de vitamina D

1 78924 original jpg jpeg

Sintetizată în organism sub efectul razelor soarelui, vitamina D este esenţială pentru sănătatea noastră. Carenţele sunt frecvente în anotimpul rece, însă lipsa vitaminei poate fi compensată printr-o alimentaţie corespunzătoare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 10 micrograme de vitamina D pe zi pentru bebeluşi şi 15 micrograme/zi pentru adulţi.

Numită şi vitamina soarelui, vitamina D facilitează absorbţia calciului şi fosforului la nivel digestiv şi ajută la fixarea calciului în oase. Stimulează imunitatea, scade senzaţia de oboseală, are efect pozitiv asupra muşchilor şi inimii. Lipsa ei duce la depresie, favorizează osteoporoza şi creşte tensiunea arterială, riscul de cancer la sân şi colorectal. O dietă corespunzătoare furnizează necesarul zilnic din aceast compus organic.

1.Uleiul de ficat de cod

Are un aport incredibil de 250 micrograme de vitamina D/100 ml produs. Dacă nu îţi place gustul uleiului de peşte, poţi să îl ingerezi sub formă de capsule.

2.Heringul

Acest peşte din mările nordice este o sursă excelentă de vitamina D (13-22 micrograme/100 g). Aportul de vitamină este dat de modul de preparare: cele mai mari cantităţi le oferă heringul afumat, preparat la grătar sau marinat.

3.Macroul

Cu o concentraţie medie de 13 micrograme vitamină D/100 g, macroul e o sursă bună de substanţe nutritive. Pentru a beneficia la maximum de calităţile sale, prăjeşte-l în ulei.

4.Sardinele

Conţin circa 12 micrograme vitamina D/100 g. Cele la conservă, în ulei de măsline, sunt recomandate pentru aportul important de vitamină.

5.Somonul şi păstrăvul

Aceşti doi peşti graşi oferă, în medie, 10 micrograme de vitamina D/100 g. Pentru a beneficia la maximum de calităţile lor nutritive, găteşte-i sănătos: somonul se prepară la vapori, iar păstrăvul la cuptor.

6.Tonul

Tonul la conservă are o concentraţie de 7 micrograme vitamină D/100 g. Tonul crud, folosit în preparate de tip sushi, este la fel de bogat în vitamină.

7.Ciocolata neagră

Conţine circa 5 micrograme de vitamina D/100 g. Alege cicolata neagră compusă din minimum 70 % cacao.

8.Laptele

Esenţial pentru aportul său de calciu, este, în egală măsură, o sursă bună de vitamina D (3,7 micrograme la o cană de 250 ml). Laptele nedegresat de vacă este cel mai indicat.

9.Ouăle

Vitamina D este concentrată în principal în gălbenuşul crud: 3,25 micrograme/100 g.

10.Ciupercile

Ciupercile de tip şampinion oferă 1,18 micrograme de vitamina D/100 g. Găteşte-le la cuptor şi asociază-le cu carne de vită, care e, la rândul ei, o sursă bună de vitamina D.

Bine de ştiut!

Şi ficatul de mânzat este bogat în vitamina D.

Sursa foto: caloriesecrets.net.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg