Top alimente probiotice pentru imunizarea organismului

1 68036 original jpg jpeg

Cine ar fi crezut că acum, în prag de sezon rece, sănătatea întregului nostru organism poate depinde doar de câteva mici microorganisme: probioticele! Iată ce alimente le conţin!

Aceste bacterii benefice şi microbi care trăiesc în intestine au un rol important în digestie însă mai mult decât atât,sunt un adevărat aliat în sezonul rece:stimulează sistemul imunitar,producţia de anticorpi,combat infecţiile şi au acţiune antivirală.Deficienţa în organism a probioticelor reprezintă principala cauză a problemelor digestive,dar şi a altor probleme de sănătate precum scăderea imunităţii şi apariţia recurentă a bolilor specifice sezonului rece. Totuşi,vestea bună este că aceste ajutoare esenţiale sistemului de apărare pot fi integrate cu uşurinţă în dieta zilnică prin consumul anumitor alimente.

Iaurtul

Poate cel mai popular aliment asociat cu suplimentarea probioticelor în organism,iaurtul aduce şi o serie întreagă de beneficii organismului:îmbunătăţeşte digestia şi imunitatea organismului,previne osteoporoză şi cancerul de colon şi ajută la scăderea tensiunii arteriale.

„Cele mai bune rezultate se obţin din consumul de iaurt natural,preparat în casă din lapte pasteurizat,şi nu din cel găsit în comerţ. Este de evitat mai ales iartul cu fructe din magazine pentru că acestea conţin sirop de porumb bogat în fructoză,îndulcitori artificiali,conservanţi şi arome sintetice,care vă aduc mai multe deservicii sănătăţii,decât o porţie importantă de bacterii benefice”,explică specialistul Ropharma,Dr. Imunolog Tania Bejan.

Varză murată

Acest preparat nelipsit din bucătăria tradiţională românescă este şi o sursă de probiotice,fiind pregătită prin fermentaţie,cu ingrediente naturale. În afară de acest beneficiu adus sănătăţii,culturile vii din varză murată pot fi utile şi în ameliorarea alergiilor şi în plus,este o sursă excelentă de vitaminele B,A,E şi C.

Ciocolată neagră

Unul din puţinele deserturi benefice organismului,ciocolata neagră,este bogată în antioxidanţi şi are un efect de energizare. În plus,ciocolata neagră se mai remarcă şi prin probioticele pe care le furnizează organismului. Câtă vreme are o concentraţie cât mai mare de cacao şi un conţinut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sintetici,ciocolata neagră este un aliat de nădejde al sănătăţii.

Chefirul

Deseori considerat doar un alt fel de iaurt,chefirul este de fapt o ciupercă ce se dezvoltă în lapte producând fermenţi,enzime,vitamine,minerale şi alte substanţe bioactive. Acest aliment are şi efecte benefice asupra tractului digestiv,fiind în acelaşi timp şi un bun antioxidant. Mai mult,acesta grăbeşte refacerea florei intestinale şi prevenirea problemelor digestive care pot apărea în urmă tratamentului cu antibiotice.

Citeşte şi:

Beneficiile consumului de iaurt

5 alimente care te scapăde răceală

Ceaiul Kombucha

Considerat un adevărat elixir al sănătăţii,acest ceai se obţine folosind culturi vii de Kombucha în ceai verde sau ceai negru şi este folosit de secole întregi pentru creşterea nivelului de energie,îmbunătăţirea stării de spirit şi pierderea kilogramelor în plus. De asemenea,bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice şi funcţionează în acelaşi fel ca şi culturile bacteriilor active din iaurt.

Laptele de soia

Un substitut al produselor de origine animală şi nu numai,laptele de soia aduce şi numeroase beneficii organismului uman. Prin conţinutul său de probiotice şi culturi vii de bacterii,acesta ajută la menţinerea unui sistem digestiv sănătos. O singură cană de lapte de soia oferă o mulţime de nutrienţi esenţiali întăririi organismului înainte de sezonul rece:conţine 25-31% calciu,11-31% vitamina D,89-125 de calorii,5 grame de grăsimi (0,4 grame grăsimi săturate),6-10 grame de proteine şi este bogat în acizi graşi esenţiali omega 3,antioxidanţi şi vitamina E,care ajută la combaterea infecţiilor.