Tot ce trebuie să ştii despre zahăr

1 71132 original jpg jpeg

Folosit ca îndulcitor într-o gamă largă de preparate, zahărul este un aliment care, pe lângă faptul că duce la acumuarea kilogramelor în plus, consumat într-o cantitate foarte mare, are numeoase efecte nocive asupra organismului.

Zaharurile sunt carbohidraţi,principalul nostru combustibil,de care organismul are nevoie pentru a funcţiona. Aceştia sunt transformaţi în glucoză pentru a alimenta celulele,inclusiv creierul. Când organismul are suficient zahăr în stoc,transformă excesul în grăsime. Multe studii atrag atenţia că o alimentaţie bogată în zahăr favorizează apariţia a numeroase probleme de sănătate.

Tipuri de zahăr

Alb rafinat–  are granulaţia mare şi este utilizat intens în bucătărie. Conţine doar glucoză şi fructoză,celelalte substanţe fiind îndepărtate prin procedee chimice.

Brut nerafinat– are zaharoză şi substanţe ce provin din planta de extracţie.

Tos– are forma unor cristale mărunte şi este folosit cu precădere la îndulcirea preparatelor culinare.

Pudră– acest tip de zahăr este disponibil sub formă de pulbere şi este utilizat la realizarea deserturilor.

Brun– se obţine fie prin fierberea siropului de melasă (provenit în urma extragerii zahărului din sfeclă sau din trestie de zahăr) până se formează cristale,fie prin combinarea zahărului alb cu melasă.

Candel–  este zahărul care se prepară din melasă. Aceasta se sparge în bucăţi şi nu este la fel de dulce ca zahărul tos.

Invert– se găseşte în formă lichidă şi este folosit la îndulcirea băuturilor carbogazoase.

Turbinado– este un tip de zahăr brut,gălbui,utilizat ca îndulcitor pentru ceaiuri.

Nociv pentru sănătate

Persoanele care au un regim alimentar dezechilibrat,care obişnuiesc să consume alimente cu slabă calitate nutriţională,cum sunt zahărul şi grăsimile industriale,în locul legumelor,lactatelor şi a fructelor sunt predispuse să se îmbolnăvească. „Atunci când o astfel de alimentaţie se suprapune peste o viaţă sedentară,peste probleme psihologice (inclusiv stresul,depresiile),un orar de somn nepotrivit,fumat şi alţi factori de risc,este complet tabloul predispoziţiei la bolile prezentului:obezitatea,diabetul zaharat de tip 2,ficatul gras,dislipidemiile şi bolile cardiovasculare“,spune Adrian Copcea,medic specialist nutriţionist-diabetolog,Centrul Medical Asteco,Cluj-Napoca.

Info

Zahărulperturbă flora intestinală,slăbind imunitatea şi accelerează îmbătrânirea tuturor ţesuturilor,inclusiv a pielii.

Cu ce poate fi înlocuit

Zahărul poate fi înlocuit cu „îndulcitoriinaturali din grupul poliolilor:xilitol,sorbitol,eritritol,maltitol etc. În schimb,o variantă de provenienţă naturală,dar nerecomandată pe termen lung,o constituie fructoza şi concentratele de fructoză (în special concentratul de fructoză din porumb),al căror consum regulat s-a dovedit a fi nociv“,precizează medicul Adrian Copcea.

Siropul de amidon de porumb bogat în fructoză este utilizat pe scară largă de industria alimentară ca îndulcitor. Fructoza perturbă secreţia de leptină,hormon care controlează apetitul. Prin urmare,chiar dacă consumi o cantitate mare de fructoză,nu apare senzaţia de saţietate. În felul acesta,creşte riscul să te îngraşi.

„În ce priveşte îndulcitorii artificiali (zaharină,sucraloză,aspartam,ciclamat,acesulfam-K etc.),există în prezent puţine date conform cărora ar trebui evitaţi. În schimb,sunt stabilite doze maxime de la care aceştia ar deveni periculoşi “,explică medicul Adrian Copcea.

Casetă

Zahărul se găseşte şi în multe produse din comerţ,precum bulion,suc de roşii,batoane de cereale,iaurturi cu arome,sosuri pentru paste sau salate,băuturi energizante,fructe din compot,ceai de tip ice tea,supe la plic,salam şi muştar dulce.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea

medic specialist nutriţionist-diabetolog,Centrul Medical Asteco,Cluj-Napoca

Zahărul este periculos pentru sănătate în măsura în care depăşeşte anumite limite şi,mai ales,dacă este consumat într-un context nepotrivit. O cantitate acceptabilă este aceea în care,ca adaus,zahărul şi substanţele înrudite nu aduc mai mult de 10% din totalul caloriilor sau nu mai mult de 100-150 kilocalorii pe zi. Într-o alimentaţie echilibrată ar putea fi loc pentru 5 până la 8 linguriţe sau plicuri standard de zahăr,respectiv 25-40 de grame de zahăr pe zi.



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg