Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre zah─âr

1 71132 original jpg jpeg

Folosit ca îndulcitor într-o gamă largă de preparate, zahărul este un aliment care, pe lângă faptul că duce la acumuarea kilogramelor în plus, consumat într-o cantitate foarte mare, are numeoase efecte nocive asupra organismului.

Zaharurile sunt carbohidra┼úi,principalul nostru combustibil,de care organismul are nevoie pentru a func┼úiona. Ace┼čtia sunt transforma┼úi ├«n glucoz─â pentru a alimenta celulele,inclusiv creierul. C├ónd organismul are suficient zah─âr ├«n stoc,transform─â excesul ├«n gr─âsime. Multe studii atrag aten┼úia c─â o alimenta┼úie bogat─â ├«n zah─âr favorizeaz─â apari┼úia a numeroase probleme de s─ân─âtate.

Tipuri de zah─âr

Alb rafinatÔÇô  are granula┼úia mare ┼či este utilizat intens ├«n buc─ât─ârie. Con┼úine doar glucoz─â ┼či fructoz─â,celelalte substan┼úe fiind ├«ndep─ârtate prin procedee chimice.

Brut nerafinatÔÇô are zaharoz─â ┼či substan┼úe ce provin din planta de extrac┼úie.

TosÔÇô are forma unor cristale m─ârunte ┼či este folosit cu prec─âdere la ├«ndulcirea preparatelor culinare.

Pudr─âÔÇô acest tip de zah─âr este disponibil sub form─â de pulbere ┼či este utilizat la realizarea deserturilor.

BrunÔÇô se ob┼úine fie prin fierberea siropului de melas─â (provenit ├«n urma extragerii zah─ârului din sfecl─â sau din trestie de zah─âr) p├ón─â se formeaz─â cristale,fie prin combinarea zah─ârului alb cu melas─â.

CandelÔÇô  este zah─ârul care se prepar─â din melas─â. Aceasta se sparge ├«n buc─â┼úi ┼či nu este la fel de dulce ca zah─ârul tos.

InvertÔÇô se g─âse┼čte ├«n form─â lichid─â ┼či este folosit la ├«ndulcirea b─âuturilor carbogazoase.

TurbinadoÔÇô este un tip de zah─âr brut,g─âlbui,utilizat ca ├«ndulcitor pentru ceaiuri.

Nociv pentru s─ân─âtate

Persoanele care au un regim alimentar dezechilibrat,care obi┼čnuiesc s─â consume alimente cu slab─â calitate nutri┼úional─â,cum sunt zah─ârul ┼či gr─âsimile industriale,├«n locul legumelor,lactatelor ┼či a fructelor sunt predispuse s─â se ├«mboln─âveasc─â. ÔÇ×Atunci c├ónd o astfel de alimenta┼úie se suprapune peste o via┼ú─â sedentar─â,peste probleme psihologice (inclusiv stresul,depresiile),un orar de somn nepotrivit,fumat ┼či al┼úi factori de risc,este complet tabloul predispozi┼úiei la bolile prezentului:obezitatea,diabetul zaharat de tip 2,ficatul gras,dislipidemiile ┼či bolile cardiovasculareÔÇť,spune Adrian Copcea,medic specialist nutri┼úionist-diabetolog,Centrul Medical Asteco,Cluj-Napoca.

Info

Zah─ârulperturb─â flora intestinal─â,sl─âbind imunitatea ┼či accelereaz─â ├«mb─âtr├ónirea tuturor ┼úesuturilor,inclusiv a pielii.

Cu ce poate fi înlocuit

Zah─ârul poate fi ├«nlocuit cu ÔÇ×├«ndulcitoriinaturali din grupul poliolilor:xilitol,sorbitol,eritritol,maltitol etc. ├Än schimb,o variant─â de provenien┼ú─â natural─â,dar nerecomandat─â pe termen lung,o constituie fructoza ┼či concentratele de fructoz─â (├«n special concentratul de fructoz─â din porumb),al c─âror consum regulat s-a dovedit a fi nocivÔÇť,precizeaz─â medicul Adrian Copcea.

Siropul de amidon de porumb bogat ├«n fructoz─â este utilizat pe scar─â larg─â de industria alimentar─â ca ├«ndulcitor. Fructoza perturb─â secre┼úia de leptin─â,hormon care controleaz─â apetitul. Prin urmare,chiar dac─â consumi o cantitate mare de fructoz─â,nu apare senza┼úia de sa┼úietate. ├Än felul acesta,cre┼čte riscul s─â te ├«ngra┼či.

ÔÇ×├Än ce prive┼čte ├«ndulcitorii artificiali (zaharin─â,sucraloz─â,aspartam,ciclamat,acesulfam-K etc.),exist─â ├«n prezent pu┼úine date conform c─ârora ar trebui evita┼úi. ├Än schimb,sunt stabilite doze maxime de la care ace┼čtia ar deveni periculo┼či ÔÇť,explic─â medicul Adrian Copcea.

Caset─â

Zah─ârul se g─âse┼čte ┼či ├«n multe produse din comer┼ú,precum bulion,suc de ro┼čii,batoane de cereale,iaurturi cu arome,sosuri pentru paste sau salate,b─âuturi energizante,fructe din compot,ceai de tip ice tea,supe la plic,salam ┼či mu┼čtar dulce.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea

medic specialist nutriţionist-diabetolog,Centrul Medical Asteco,Cluj-Napoca

Zah─ârul este periculos pentru s─ân─âtate ├«n m─âsura ├«n care dep─â┼če┼čte anumite limite ┼či,mai ales,dac─â este consumat ├«ntr-un context nepotrivit. O cantitate acceptabil─â este aceea ├«n care,ca adaus,zah─ârul ┼či substan┼úele ├«nrudite nu aduc mai mult de 10% din totalul caloriilor sau nu mai mult de 100-150 kilocalorii pe zi. ├Äntr-o alimenta┼úie echilibrat─â ar putea fi loc pentru 5 p├ón─â la 8 linguri┼úe sau plicuri standard de zah─âr,respectiv 25-40 de grame de zah─âr pe zi.



Recente

Moarte jpg
Eva 4 jpeg
refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg