Tratament fibrom uterin. Operaţie vs tratament nou cu medicamente

1 74386 original jpg jpeg

Diagnosticul de fibrom uterin sperie de cele mai multe ori din cauza asocierii cu denumirea de tumoră,la care oricine reacţionează imediat,gândindu-se la ceva malign,de origine canceroasă. Fibromul uterin nu înseamnă cancer.

Tratament fibrom uterin - ┼×tiai c─â...

... numai între 0,2%-0,5% dintre fibroame se pot transforma în cancer uterin?

De cele mai multe ori,fibroamele uterine sunt chiar asimptomatice,fiind descoperite accidental,de exemplu cu ocazia unui screening ginecologic sau a unui examen ecografic,┼či av├ónd dimensiuni mici.├Än general,ele pot s─â porneasc─â de la c├ó┼úiva milimetri,ajung├ónd s─â ocupe ├«ntreaga cavitate abdominal─â,├«n lipsa unui tratament.

Fibrom uterin cauze

Cauzele nu sunt cunoscute pe deplin,dar este probabil ca al─âturi de factorii genetici s─â existe ┼či un element hormonal,deoarece s-a observat c─â,odat─â cu instalarea menopauzei,c├ónd se opre┼čte producerea de hormoni,┼či tumorile ├«┼či reduc dimensiunea.

Tratament fibrom uterin - Mai mult,ÔÇ×printre factorii de risc ai fibromului uterin se num─âr─â alimenta┼úia cu carne ro┼čie,obezitatea,tensiunea arterial─â,diabetul,dar nu ┼či fumatul sau folosirea de anticoncep┼úionale oraleÔÇŁ,precizeaz─â Prof. dr. Radu Vl─âd─âreanu,Prim-Vicepre┼čedinte al Societ─â┼úii Rom├óne de Ultrasonografie ├«n Obstetric─â ┼či Ginecologie.

Tratament fibrom uterin - Sângerările ar trebui să te alarmeze

├Än primul r├ónd,este important s─â mergi la un control ginecologic periodic,la ┼čase luni sau la un an,dup─â cum sf─âtuie┼čte ┼či Prof. dr. Florin Stamatian,Pre┼čedinte al Societ─â┼úii de Obstetric─â ┼či Ginecologie din Rom├ónia.

ÔÇ×Controalele ginecologice periodice sunt necesare,dar mai ales atunci c├ónd apar s├ónger─âri mici la contact sexual ┼či nu numai sau c├ónd apar s├ónger─âri ├«ntre menstrua┼úii.

Acestea sunt importante semnale de alarm─â,care pot p─ârea nesemnificative,dar care trebuie s─â fie urmate de consult ginecologic ┼či de investiga┼úii serioaseÔÇŁ,men┼úionez─â Prof. dr. Stamatian.

Tratament fibrom uterin - Gravitatea simptomelor depinde de locul ├«n care apar,de num─ârul ┼či de m─ârimea lor:

-cele care nu dau niciun semn c─â exist─â sunt de dimensiuni foarte mici

-dacă au crescut în dimensiune se manifestă prin:

    -s├óngerare abundent─â ├«n timpul menstrua┼úiei,s├óngerare ├«n afara menstrua┼úiei,anemie,mai ales ├«n cazul ├«n care se afl─â chiar pe endometru,mucoasa care c─âptu┼če┼čte fa┼úa intern─â a uterului

     -durere pelvine,durere la contact sexual,senza┼úie de presiune abdominal─â,balonare,dureri de spate,urinare frecvent─â sau tulbur─âri de defeca┼úie,c├ónd fibromul face presiune pe organele din zon─â

   -infertilitate

   -complica┼úii ale sarcinii (avort spontan,na┼čtere prematur─â sau schimbare a mecanismului de sarcin─â,printr-o s├óngerare mare ├«n timpul opera┼úiei de cezarian─â,care poate duce la solu┼úia de histerectomie de urgen┼ú─â)

Tratament fibrom uterin - Ce variante de tratament exist─â

Dac─â se depisteaz─â fibroame uterine care nu dau niciun fel de simptom,este de ajuns un consult ginecologic periodic ┼či monitorizarea ecografic─â.

Pentru cele simptomatice,însă există mai multe variante de tratament:metode chirurgicale,minim-invazive sau medicamentoase.

- ├Än ┼ú─ârile din vestul Europei,majoritatea fibroamelor sunt tratate prin metode moderne,minim invazive,┼či foarte pu┼úine prin metode clasice.

├Än Rom├ónia,situa┼úia st─â invers,din cauza accesului dificil la informa┼úii de calitate care s─â fie disponibile pacientelor,a comunic─ârii greoaie medic-pacient─â ┼či a mentalit─â┼úii dep─â┼čite conform c─âreia oricum femeile peste 40 de ani pot fi operate clasic ┼či invaziv,cu semnificative consecin┼úe ├«n plan fizic,psihic ┼či social. Tipul interven┼úiei chirurgicale depinde de num─ârul,localizarea ┼či m─ârimea fibroamelor,precum ┼či de mobilitatea uterului:

- Tratament fibrom uterin: extirparea uterului (histerectomia),cea mai frecventă procedură chirurgicală utilizată în tratamentul fibromului uterin. În UE anual se efectuează aproximativ 300 000 de intervenţii chirurgicale legate de fibroame,dintre care aproape 230 000 se finalizează cu îndepărtarea uterului. Această operaţie se efectuează în prezent mai ales pe cale vaginală,operaţiile abdominale deschise fiind rezervate aproape exclusiv fibroamelor foarte mari. Histerectomia se poate utiliza numai în cazul femeilor care nu mai doresc să rămână însărcinate.

-îndepărtarea fibromului,cu păstrarea uterului (enucleerea fibromului sau miomectomie)

Tumorile care cresc ├«n interiorul uterului ┼či sunt responsabile de infertilitate sau tulbur─âri de menstrua┼úie,se pot ├«ndep─ârta prin vizualizarea endoscopic─â a cavit─â┼úii uterine (histeroscopie),iar cele care cresc ├«nspre cavitatea abdominal─â,respectiv ├«n peretele uterului,se pot elimina prin vizualizarea endoscopic─â a cavit─â┼úii abdominale (laparoscopie).

- Tratament fibrom uterin = embolizarea arterei uterine

O parte semnificativ─â a femeilor cu fibrom uterin poate beneficia de aceast─â metod─â. Ea presupune injectarea unei substan┼úe care opre┼čte circula┼úia s├óngelui prin artera care alimenteaz─â fibromul. ├Än acest fel,el scade ├«n dimensiuni.

Fibroamele uterine se pot trata ┼či medicamentos

P├ón─â ├«n prezent,singurele medicamente acceptate ├«n tratamentul preoperator al fibromului uterin au fost agoni┼čtii GnRH. Utilizarea lor a fost ├«ns─â limitat─â semnificativ de apari┼úia simptomelor caracteristice menopauzei,cauzat─â de sc─âderea nivelului de estrogen (bufeuri,depresie,modific─âri ale dispozi┼úiei,sc─âdere a libidoului,usc─âciune vaginal─â ┼či sc─âdere a densit─â┼úii minerale a oaselor).

 Tratament fibrom uterin - Recent,s-a lansat ├«n farmacii un produs al companiei farmaceutice Gedeon Richter,care poate ajuta la tratarea fibroamelor uterine. Con┼úine o substan┼ú─â numit─â ulipristal acetat datorit─â c─âreia:

-inhib─â receptorii de progesteron,hormonul care regleaz─â cre┼čterea ┼úesutului care acoper─â peretele interior al uterului.

-oprirea din cre┼čtere a fibromului uterin ┼či ameliorarea simptomelor,datorit─â inhib─ârii activit─â┼úii progesteronului care opre┼čte din cre┼čtere celulele fibroamelor uterine. Studii clinice recente au demonstrat c─â preparatul a oprit eficient s├óngerarea,a ameliorat anemia ┼či a redus dimensiunile fibroamelor. Aceste efecte contribuie la ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii vie┼úii,f─âr─â a induce simptomele caracteristice menopauzei induse medicamentos.

-reduce sângerarea înainte de intervenţia chirurgicală,în consecinţă corectează anemia.

 Tratament fibrom uterin cu medicamente

ÔÇ×Acest produs inovativ reprezint─â o real─â op┼úiune terapeutic─â pentru to┼úi medicii care trateaz─â paciente de fibrom uterin. Tratamentul trebuie urmat timp de trei luni. Se ia c├óte o tablet─â a 5 mg pe zi. Efectele lui se men┼úin timp de ┼čase luni de la finalizarea terapieiÔÇŁ,a declarat prof. Vl─âd─âreanu.

Medicamentul se adreseaz─â femeilor adulte (peste 18 ani) care n-au ajuns ├«nc─â la menopauz─â ┼či poate avea ca efecte adverse durerea de cap ┼či senza┼úia de disconfort mamar.

Atenţie!

Este deosebit de important ca,o dat─â diagnosticat─â cu fibrom uterin,s─â ceri o a doua opinie ┼či abia apoi s─â discu┼úi cu un medic ginecolog despre op┼úiunile de tratament actuale pentru fibromul uterin!Recente

mormânt shutterstock 235719862 jpg
Moarte jpg
Eva 4 jpeg
refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg