Cele mai bune alimente la menopauză

1 81930 original jpg jpeg

Ajustează-ţi meniul zilnic dacă ai depăşit vârsta de 45-50 de ani. În felul acesta, nu vei lua în greutate, vei evita scăderea densităţii osoase, pierderile de memorie şi schimbările bruşte de dispoziţie, caracteristice perioadei

Alimente contra bufeurilor

Bufeurile sunt simptomul cel mai frecvent al menopauzei şi devin o adevărată problemă când afectează calitatea somnului sau activităţile de zi cu zi. Introdu în dietă sucuri reci din legume şi fructe, ceai verde la gheaţă, ciorbe răcoritoare. Evită alimentele fierbinţi şi picante, alcoolul. La capitolul preparate, dă prioritate produselor din soia, fructelor oleaginoase (nuci, alune), cerealelor integrale, care au conţinut mare de fitoestrogeni (hormoni vegetali cu efect similar hormonilor estrogeni umani).

Alimente contra osteoporozei

Menopauza înseamnă şi osteoporoză – adică rarefierea ţesutului osos. Consumă lactate, băuturi îmbogăţite cu calciu (lapte de soia, sucuri), sardine şi somon la conservă, tofu produs cu sulfat de calciu, legume cu frunze verzi, fasole albă, migdale. Mănâncă şi produse care-ţi furnizează vitamina D (somon, ciuperci, ficat de vită), care fixează calciul în oase. Evită cafeaua în exces şi alcoolul, care determină pierderea calciului prin urină.

Alimente pentru menţinerea greutăţii optime

La menopauză, metabolismul încetineşte, iar alimentele cu aport caloric bogat duc la formarea depozitelor adipoase. Nu e neobişnuit ca o femeie aflată la menopauză să ia în greutate chiar şi 5 kg. Prin urmare, include în meniu fructe şi legume proaspete sau gătite la abur, lactate integrale, ouă, peşte, carne slabă. Evită prăjelile şi dulciurile.

Alimente pentru concentrare

Schimbările de dispoziţie şi lipsa de concentrare, caracteristice menopauzei, se combat introducând în alimentaţie peşte gras (ton, somon, macrou).