Trigliceride crescute? Lista măsurilor pe care să le iei de urgenţă
Nu e deloc bine să ai trigliceride crescute. Trigliceridele, împreună cu colesterolul şi tensiunea arterială mărite, duc la apariţia afecţiunilor cardiovasculare. Pentru a reduce la minimum riscul de a suferi de boli de inimă, iată cum îţi poţi ţine în limite normale grăsimile «rele» din sânge.
Ai trigliceride crescute? - Iată schimbări minore pe care le poţi face pentru a reduce nivelul trigliceridelor din sânge:
-Evită să consumi alimente şi băuturi dulci.
-Redu cantitatea grăsimilor saturate şi grăsimilor trans pe care le consumi în mod constant. Cu alte cuvinte,renunţă la fast food şi la alte alimente procesate.
Mai puţin alcool
-Limitează consumul de alcool,întrucât duce la creşterea numărului de trigliceride din sânge.
-Dacă ai trigliceride crescute, încearcă să faci zilnic în jur de 30 de minute de mişcare. Activitatea fizică ajută în mod semnificativ la reducerea trigliceridelor din sânge.
-Consumă cât mai des alimente bogate în acizi graşi Omega-3 precum peşte,nuci,avocado,nuci şi seminţe.
Ce tipuri de grăsimi ai voie să consumi dacă ai trigliceride crescute
Grăsimile saturate se găsesc în alimente precum carne,unt,unt de cacao şi brâză tare. Deşi nu sunt rele pentru sănătate, dacă ai trigliceride crescute şi vrei să reduci numărul trigliceridelor din sânge,este indicat să le consumi în cantităţi foarte mici,iar în rest se recomandă un consum moderat. Grăsimile trans se găsesc,de obicei,în alimentele procesate (margarină,chipsuri din cartofi,cartofi prăjiţi,unele prăjituri etc.) şi în mâncarea de tip fast food. Acestea sunt periculoase pentru inimă,motiv pentru care ar trebui să le excluzi din alimentaţia ta.
Grăsimile polinesaturate se găsesc în nuci,seminţe de floare-soarelui,seminţe de susan şi în untul de arahide. Acestea sunt cele mai sănătoase grăsimi,însă trebuie consumate cu moderaţie pentru că pot duce la creşterea în greutate.
Trigliceride crescute? Consumă grăsimi bune
Surse bune de grăsimi mononesaturate sunt uleiul de măsline,uleiul de avocado şi uleiul de migdale. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestor alimente sănătoase,este indicat să găteşti cât mai des cu ele.