Trucuri să începi să mănânci sănătos
Mâncatul sănătos nu este o filosofie a nutriţiei, nici înfometare sau privarea de alimente care îţi plac. Este de fapt un mod de viaţă care te face să te simţi mai bine, să ai mai multă energie şi să menţii o stare de sănătate.
Pentru ca planul tău de a duce o viaţă sănătoasă să aibă şanse,trebuie ca schimbările din stilul de viaţă depână acum să fie făcute cu paşi mici,gradat,astfel totul va părea mai uşor.
Fă schimbările treptat
Ia-o uşor,schimbarea dietei nu se face peste noapte,nu e nici sănătos,nici realizabil,nici o alegere indicată. Dacă schimbi totul dintr-o dată,o să fii tentată să trişezi sau să nenunţi la bunele intenţii după doar câteva zile. Începe prin a introduce în meniul zilnic salate (cât mai colorate,cu diverse legume). Dacă obşnuiai să faci omleta cu unt,înlocuieşte-l cu ulei. După două-trei zile,introdu alte schimbări în regimul alimentar.
Schimbările contează
Nu trebuie să fii perfectă şi nu e cazul să elimini complet din meniu alimentele care-ţi plac. Pe termen lung,scopul este să te simţi bine,să ai mai multă energie şi să reduci riscul apariţiei unor boli precum diabetul sau cancerul. Ştim că zahărul nu face bine sănătăţii,dar asta nu înseamnă că vei renunţa pentru totdeauna la a savura o îngheţată sau o prăjitură.
Moderaţie în toate
Asta este cheia succesului. Poţi mânca o felie de tort,cu condiţia ca porţia să fie mică şi acest lucru să se întâmple rar. Acordă-ţi din când în când dreptul la răsfăţ,organismul are nevoie şi de carbohidraţi şi grăsimi,aşa cum are nevoie de vitamine,fibre,proteine şi minerale. Renunţa treptat la dulciuri,la început micşorând porţiile,apoi reducând frecvenţa cu care le consumi. Foloseşte farfurii mai mici. Porţiile de carne sau de peşte trebuie să aibă mărimea unei cărţi de joc,o felie de pâine – mărimea unui CD.
Contează şi CUM mănânci
Da,nu doar ce mănânci este important,ci şi cum mănânci. Încearcă să mănânci cu familia,evită să mănânci în faţa televizorului sau a computerului pentru că nu mai eşti atentă la cât mănânci,ronţăi pur şi simplu mai mult decât e necesar. Opreşte-te din mâncat înainte de avea senzaţia de preaplin. Dacă ţi se face foame la doar o oră de la ultima masă,bea un pahar cu apă. De multe ori,setea etse greşit percepută ca senzaţie de foame.
Micul-dejun trebuie să fie cea mai consistentă masă,iar următoarele mese – mai mici ca porţii şi mai „uşoare”.
Mestecă încet,savurând fiecare îmbucătură.
Limitează cantitatea de sare şi zahăr din alimentaţie,chiar dacă nu eşti supraponderală. Înlocuieşte sucurile (mai ales carbogazoase) cu apă plată cu lămâie.