Utilizări surprinzătoare ale cojilor de fructe
![1 73851 original jpg jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-b/b1a1c39f-9b28-4037-9e46-f5a022c61458/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D750%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
De câte ori nu ai descojit o banană sau o portocală şi i-ai aruncat repede coaja? Află că aceasta poate avea diferite întrebuinţări, unele benefice pentru sănătatea ta.
Coaja de ananas
Deşi iubeşti acest fruct zemos,curăţarea lui se poate dovedi o corvoadă. Însă,după ce ai reuşit să îndepărtezi coaja nu o arunca deoarece poţi prepara cu ea un ceai deosebit de aromat. Înainte de a–l curăţa pune ananasul într-un vas plin cu apă,cât să-l acopere. Lasă-l câteva minute după care spală-l şi şterge-l cu un prosop. După ce l-ai curăţat pune coaja la fiert împreună cu 2 litri de apă. Strecoară,adaugă un praf de pudră de ghimbir şi vei avea o băutură ce-ţi va întări sistemul osos deoarece are un aport semnificativ de mangan.
Coaja de portocală
Acest fruct este o sursă importantă de vitamina C,însă are în compoziţia sa şi alte substanţe nutritive precum aminoacizi,potasiu,acid folic şi vitamina A. Deşi de la portocale este consumată pulpa şi coaja poate fi utilizată. Ea oferă o aromă deosebită preparatelor din carne dacă este adăugată la baiţ. Este recomandată şi în ceaiul negru,oferindu-i un gust mult mai intens,dar şi în cocktailuri. O altă utilizare,mai practică,este faptul că îndepărtează furnicile,deci plasează-o în zonele cu probleme.
Citeşte şi:
Coaja de portocale,un remediu pentru dinţi mai albi
Practic Lămâia face casa să strălucească
Coaja de lămâie
Aceste citrice au proprietăţi anticancerigene,datorită conţinutul de antioxidanţi care protejează celulele organismului. Însă,coaja de lămâie are numeroase utilizări practice în bucătărie. Freacă ustensilele de crom cu ea şi ele îşi vor recăpăta strălucirea şi vor arăta ca noi. Petele de pe blatul de bucătărie sau de pe chiuvetă vor dispărea ca prin farmec dacă aplici această tehnică. Spaţiul unde depozitezi gumoiul nu va mai avea un aer închis dacă aşezi lângă câteva coji de lămâie,pe care să le schimbi atunci când îşi pierd parfumul.