Vitamine necesare organismului
Femeile din ziua de azi sunt conştiente de importanţa sănătăţii şi preferă să urmeze o dietă, una care include combinaţia potrivită de vitamine. Femeile de orice vârstă, greutate şi nivelul de activitate trebuie să consume o mare varietate de vitamine pentru a avea o sănătate optimă şi pentru a preveni diferitele tipuri de probleme de sănătate.
Vitaminele sunt compuşi organici care ajută diferitele funcţiei ale corpului în mod corespunzător. Un deficit de vitamine necesare poate contribui la unele probleme grave de sănătate,iar acesta este motivul pentru care este esenţial să obţinem vitaminele din alimente pe care le mâncăm.
Iată care sunt cele 5 vitamine:1. Vitamina A
Vitamina A conţine proprietăţi antioxidante. Femeile de toate vârstele au nevoie de vitamina A,deoarece ajută la construirea şi consolidarea oaselor,dinţilor,ale ţesuturilor moi,pielii şi a mucoaselor. Vitamina A reduce riscul de apariţie de boli cronice,îmbunătăţeşte vederea,încetineşte procesul de îmbătrânire şi stimulează sistemul imunitar.
Alimentele bogate în vitamina A sunt morcovii,pepenele galben,dovleacul,caisele,roşiile,guava,broccoli,varza,papaia,ardeiul roşu,spanacul,ouăle,ficatul,laptele şi cerealele fortificate.
2. Vitamina B2
Cunoscută sub numele de riboflavină,vitamina B2 este esenţială pentru sănătatea corpului,creşterea normală şi metabolism. Aceasta ajută la creşterea energiei şi consolidarea sistemului imunitar,reducând în acelaşi timp furnicăturile şi amorţelile,anxietatea,stresul şi oboseala. Un deficit de vitamina B2 poate afecta metabolismul şi influenţa sistemul imunitar,precum şi funcţiile neuronale care pot provoca durerea în gât,ulceraţii la nivelul gurii,buzele uscate,părul uscat,ridurile şi
.
Unele dintre alimentele bogate în vitamina B2 sunt brânza,laptele,iaurtul,legumele cu frunze,ouăle,cerealele integrale,soia,migdalele,nucile şi ciupercile.
3. Vitamina C
Cunoscută pentru imunitate,vitamina C are multe beneficii asupra sănătaţii. Aceasta ajută la accelerarea procesului de vindecare,promovează creşterea de ţesut şi reduce riscul pentru apariţia anumitor tipuri de cancer,boli de inimă şi leziuni tisulare. În plus,joacă un rol cheie în formarea de celule roşii din sânge.
Alimente bogate în vitamina C sunt broccoli,
,kiwi,portocalele,ardeii,cartofii,varza şi roşiile.
4. Vitamina E
Vitamina E conţine proprietăţi anti-îmbătrânire care luptă împotriva deteriorării celulelor şi încetinesc schimbările legate de vârstă,din corp. Această vitamină ajută la prevenirea apariţiei bolilor de inimă,cataractă,pierderi de memorie şi anumite tipuri de cancer. În plus,vitamina E este esenţială pentru piele şi păr. Acesta este de multe ori inclusă în produsele de îngrijire a
.
Alimentele care sunt bogate în vitamina E includ germeni de grâu,alune,migdale,spanac,margarină,ulei de porumb,ulei de ficat de cod,unt de arahide,ulei de şofran şi seminţe de floarea soarelui.
5. Vitamina K
Vitamina K are un rol cheie în menţinerea oaselor puternice,a coagulării sângelui şi reducerea riscului de apariţie a diferitelor boli cardiace. Această vitamină este necesară pentru funcţionarea sistemului imunitar şi este cea care ne dă energie. Unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina K le luăm din cereale,legume cu frunze verzi,ulei de soia şi ulei de peşte.
Mâncând cinci porţii de fructe şi legume în fiecare zi este o modalitate bună de a obţine toate vitaminele esenţiale. Dacă nu ai obţinut doza necesară de vitamine din diferite alimente,încearcă să discuţi cu medicul despre luarea de suplimente de vitamine.