Schimbarea, chiar şi cea produsă de pandemie, este bună. Cum o gestionăm?

1 shutterstock 154425275 jpg jpeg

Se spune că atunci când ne naştem, singura certitudine din viaţa noastră este aceea că vom muri. Însă de-a lungul existenţei noastre mai avem o constantă: schimbarea. Chiar dacă oamenii se tem de ea, chiar dacă provoacă stres, schimbarea este bună, spun psihologii.

Schimbarea face parte din ciclul vieţii, iar senzaţia că totul este permanent şi va rămâne la fel este o iluzie, creată de minte. Până la un punct, această percepţie este bună, deoarece ne oferă un sentiment de siguranţă prin perpetuarea firescului şi a constantelor, iar acestea sunt exact lucrurile de care avem zi cu zi, pentru a ne simţi în echilibru, explică psihologul Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI). Totuşi, atunci când respingem orice fel de schimbare numai pentru iluzia că suntem în siguranţă, avem de a face cu o atitudine nocivă. 

Siguranţa nu este perpetuă, iar pandemia a demonstrat din plin acest lucru. Iar singura cale de a progresa este de a accepta schimbare, cu tot ceea ce presupune e: stres, angoase, temeri. 

“Problemele apar atunci când ne ataşăm de ciclurile repetitive, de obiceiuri, de lucruri familiare, deşi viaţa ne împinge către schimbare. Opoziţia noastră aduce suferinţă, revolta că lucrurile se schimbă şi înverşunarea împotriva schimbării ne fac drumul foarte dificil şi complicat. Schimbarea nu e neapărat plăcută sau uşoară în faza iniţială, însă este o condiţie necesară, dacă vrem să trăim pe deplin şi să evoluăm. Fără schimbare, avem doar stagnarea ori, natura nu are un program de stagnare", explică psihologul.

"La nivel neurologic, stagnarea este egală cu moartea şi creierul se va lupta din toate puterile să ne salveze şi să ne scoată din calea pericolului. Chiar şi atunci când dormim, corpul nu se opreşte complet. Întregul sistem este în continuă mişcare – inima continuă să pompeze sânge, plămânii continuă să se umple şi să se golească de aer. Nimic nu stă cu adevărat pe loc”, adaugă Andra Tănăsescu.

Totodată, specialistul este de părere că schimbarea este singurul lucru care este real în viaţa noastră şi necesar pentru a ne ţine în viaţă. Viaţa înseamnă mişcare şi exact asta reprezintă şi schimbarea: o mişcare continuă, permanentă şi constantă, care ne îndrumă paşii înainte pe drumul vieţii. "Aşadar, data viitoare când vedem că toate se reorganizează în viaţa noastră, trebuie să renunţăm la obsesia de a controla tot şi să adoptăm o atitudine de curiozitate faţă de ce urmează să ne apară în faţă", conchide psihologul Andra Tănăsescu.

FOTO Shutterstock



Recente

prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg