A început Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Urmează sfaturile noastre şi îl vei ţine corect şi uşor pe tot

1 sfinti jpg jpeg

Am intrat în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, unul dintre cele patru posturi de peste an, alături de Postul Mare, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Crăciunului. Anul acesta, „Sânpetru de vară“, cum mai este cunoscut, ţine din 15 iunie până în 28 iunie.

Pentru rolul major pe care l-au avut în răspândirea creştinismului, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie precedată de o perioadă de post şi rugăciune.

În această perioadă, credincioşii ortodocşi care ţin postul au parte de câteva zile de dezlegare la peşte, pe 20, 21 şi 22 iunie, pe 24 iunie, în Ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, şi în weekendul cu 27 iunie şi 28 iunie.

Practic, postul Sfinţilor Apostoli este unul uşor de ţinut, cu cât în fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi ulei. Astfel, luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei, marţi şi joi legumele pot fi consumate cu untdelemn, iar la masă poate fi adăugat spre consum şi vinul.

Se recomandă ca în aceste două săptămâni să se îmbine rugăciunea cu faptele de milostenie şi citirea epistolelor din Noul Testament. Mai mult, ar fi bine să fie rostit Acatistul Sfinţilor Petru şi Pavel pentru a da putere şi credinţă timpului acordat rugăciunii.

Sfaturi utile alimentare pentru un post ca la carte

Perioada Postului este perfectă pentru a exersa cumpătarea, iertarea şi pentru curăţarea corpului de toxine. Alegerile alimentare trebuie să ţină cont de câteva reguli pentru a ne menţine sănătatea:

1. Evită produsele de post hipercalorice sau consumă-le ocazional, în cantităţi mici. Vorbim de pâine, cornuri şi covrigi, produse din soia pe care le găseşti uşor în magazine, de zacuscă uleioasă şi de alte produse care nu duc în final decât la îngrăşare, la tulburări gastroduodenale. De cele mai multe ori, produsele de Post sunt produse care conţin carbohidraţi sau grăsimi.

2. Respectă un program de trei mese şi două gustări pe zi. Celula noastră funcţionează ca o baterie care se descarcă la aproximativ două, trei ore şi atunci trebuie să o reîncărcăm. Creierul nostru funcţionează pe baza principiului supravieţuirii, pentru momentele când nu mai avem acces la alimente. Ce se întâmplă dacă ocolim o gustare sau o masă? La masa următoare vom depune caloriile sub formă de grăsime pentru că celula noastră se protejează şi va face rezerve.

3. Redimensionează porţiile, mai ales în cazul fructelor care sunt bogate în zaharuri naturale, care îngraşă la fel ca zahărul rafinat. Fructele pot fi consumate la micul dejun sau la prima gustare. Cele care au o cantitate mare de antioxidanţi şi fibre şi mai mică de fructoză sunt măr verde, kiwi, ananas şi fructe de pădure.

4. Citeşte etichetele produselor de post. În cazul laptelui de soia sau de migdale, alege variantele fără zahăr. Şi încearcă să optezi pentru alimentele din supermarket cât mai naturale, cu maximum 3 E-uri în compoziţie.

5. Găteşte des, gustos, cu multe condimente şi plante aromatice. Foloseşte supe de pătrunjel, ţelină şi păstârnac pentru a fierbe năutul sau fasolea şi nu abuza de sare.

6. Evită să foloseşti ulei la gătit. Optează pentru sucul de roşii sau pentru metode precum gătitul la aburi sau la cuptor. Ocazional, adaugă la final, în farfurie, puţin ulei de măsline presat la rece pentru un plus de gust şi pentru aportul de grăsimi bune.

7. Profită de zilele cu dezlegare la peşte pentru a-ţi face plinul de acizi graşi de tip Omega-3. Dacă vrei să ţii post şi să şi slăbeşti, organizează-ţi un meniu cu 5 mese pe zi de peşte cu legume de culoare verde. Poţi varia peştele roşu (somon, ton) cu peştele alb (păstrăv, cod, biban, dorada) sau fructele de mare. Sunt multe sortimente disponibile pe piaţă din care poţi face mâncăruri simple, uşoare, la cuptor, la grătar sau fierte. Poţi face salate cu peşte delicioase.  



Recente

Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg