Acatistul Fecioarei Maria, rugăciunea grabnic ajutătoare

acatistul fecioarei maria jpeg

La vreme de necaz, îţi vin în ajutor acatistele, rugăciuni prin care ceri mijlocirea Sfinţilor în faţa lui Dumnezeu. Unul dintre cele mai cunoscute este Acatistul Fecioarei Maria.

„Apărătoare Doamnă,pentru biruinţă mulţumiri,izbăvindu-ne din nevoi,aducem ţie,Născătoare de Dumnezeu,noi robii tăi. Ci,ca aceea ce ai stăpânire nebiruită,slobozeşte-ne din toate nevoile,ca să strigăm ţie:Bucură-te,Mireasă pururea fecioară!”

Acatistul Fecioarei Maria sau al tuturor celor necăjiţi

Aşa începe unul dintre cele mai puternice şi emoţionante acatiste, Acatistul Fecioarei Maria, cunoscut şi sub numele Acatistul tuturor celor necăjiţi. Odată rostită această rugăciune,Fecioara face ca vocea şi necazurile noastre să fie ascultate de bunul Dumnezeu.

Ca puterea lui să fie deplină,acatistul ar trebui citit în cea de-a cincea sâmbătă a Postului Paştilor,la denia de Vineri. Însă orice credincios îl poate rosti ori de câte ori simte nevoia,fie în biserică,fie acasă.

Acatistul Fecioarei Maria şi alte rugăciuni către sfinţi

Acatistul Fecioarei Maria nu este singurul prin care putem cere ajutor. În tradiţia ortodoxă se găsesc şi altele,pentru sărbători mari şi pentru cei mai însemnaţi sfinţi,cum sunt Acatistul Sfinţilor Apostoli,cel al Sfântului Ioan Botezătorul,al Sfântului Gheorghe sau al Sfintei Parascheva.

Când se ţine slujba acatistelor

De obicei,slujba în care se citesc acatistele se face în zilele de luni,miercuri şi mai ales vineri seara,precum şi în ajunul sărbătorilor sfinţilor cărora li se adresează acatistul. În biserici,slujba Acatistului se face înainte sau după Vecernie.

În mănăstiri,se face dimineaţa,între Utrenie (slujba de dimineaţă sau imediat după miezul nopţii) şi Ceasuri. Pe lângă rugăciunea adresată unui sfânt,preotul mai citeşte şi pomelnice scrise de credincioşi,cu numele persoanelor în viaţă pentru care se roagă. Preoţii îi sfătuiesc pe credincioşi să asocieze acatistele pe care le dau în biserici şi cu rugăciuni personale.

Ce duci la biserică

Ca să aibă efect, o rugăciune precum Acatistul Fecioarei Maria trebuie însoţită de un acatist scris de credincioşi,cuprinzând numele celor pentru care se roagă. Acesta trebuie înmânat preotului,cel puţin şase săptămâni la rând. În trecut,credincioşii obişnuiau să ducă ulei,făină,zahăr şi pâine pentru a fi sfinţite la slujbă.

O parte din alimente se lăsau la biserică,iar cealaltă parte,după slujbă,se luau acasă. Acatistul,fie el rugăciunea propriu-zisă ori lista cu numele viilor,capătă putere pentru fiecare dintre noi,mai ales dacă este citit în biserică,împreună cu preotul.

Ştiai că…

… cuvântul „acatist” vin din grecescul „ahatistos”,care înseamnă neaşezat? Asta pentru că în timpul lor nu stăm jos,ci în picioare sau în genunchi,în faţa icoanei sfântului căruia îi este adresată rugăciunea.

Cele mai puternice rugăciuni

Cea mai puternică rugăciune