Alungă temerile legate de predicţiile negative

1 65805 original jpg jpeg

Întreaga omenire a stat cu sufletul la gură aşteptând „sfârşitul lumii”, la finele anului trecut, dar prezicerile privind apocalipsa nu s-au oprit, nici alte predicţii ale unor catastrofe mondiale. Iată ce sfaturi are psihoterapeutul Minola Bratoveanu, pentru a te ajuta să contracarezi psihologic neliniştile provocate de ele!

Diverse profeţii pseudoapocaliptice te anunţă periodic despre catastrofa cibernetică,despre un nou val,mult mai grav,al crizei economice,despre ameninţarea unei noi ere glaciare. La toate aceastea se adaugă balcanicele noastre măriri de preţuri la diverse produse şi servicii.

Este limpede,pe de o parte,că întreaga omenire se află în decursul unor transformări ample,profunde,care,probabil,ne vor conduce către un viitor semnificativ sau poate radical diferit,faţă de ceea ce trăim în prezent. Pe de altă parte,deşi înţelegem,în mai mică sau mai mare măsură,inevitabilul acestor schimbări globale,nevoia de stabilitate emoţională,care există în proporţii variabile la fiecare dintre noi,se simte ameninţată şi generează variate reacţii psihice.

Unii sunt sceptici şi indiferenţi,rezolvând problema cu un simplu „Hai să fim serioşi!”. Alţii privesc viitorul şi derularea timpului cu seriozitate şi anumite aşteptări,de aceea pot avea stări de anxietate,de panică,pot fi deprimaţi,pesimişti. Cei care se află undeva la mijloc,ca mod de reacţie,împrumută ceva de la celelalte două categorii. Indiferent în ce eşalon te încadrezi,îţi pui întrebarea cum să faci faţă acestei avalanşe de ameninţări indiferent că sunt reale sau imaginare? Este un răspuns greu de dat,pentru că fiecare are propriile mecanisme de reacţii în situaţii de criză şi propriile metode de a-şi găsi echilibrul.

Pentru cei credincioşi,în sensul religios,o soluţie este cea spirituală. Adeptul religios ferm,indiferent de religia lui,îşi pune nădejdea în Divinitate,mergând pe strategia „Facă-se voia Ta,Doamne!”,şi-şi consolidează speranţa prin rugăciune.

În schimb,pentru cei care nu sunt ferm ataşaţi religiei,atitudinea cotidiană are o mare importanţă. Înainte de toate,este necesar să fii optimistă şi să gândeşti pozitiv.

O cunoaştere lucidă a propriilor aptitudini şi limite este foarte utilă,pentru că îţi permite să te autoevaluezi realist în situaţii dificile. Din gama de posibilităţi personale-psihice,materiale,relaţionale,aptitudinale-este bine să conştientizezi pe ce te bazezi cu adevărat,iar în orice împrejurare să remarci latura pozitivă,favorabilă. Paradoxal,dar chiar şi în cele mai dificile situaţii există şi o parte favorabilă.

Gândirea pozitivă,aşa cum au arătat mulţi psihologi sau chiar maeştri spirituali,s-a dovedit utilă. Nimic nu te împiedică să-ţi repeţi zilnic în minte:«Sunt sănătoasă!»,«Reuşesc în ceea ce fac!»,„«Sunt plină de curaj,de iniţiativă şi de inteligenţă!»”,explică psihoterapeutul Minola Bratoveanu.

Medicina psihosomatică a demonstrat deja că multe boli fizice sunt,pur şi simplu,materializarea în corpul nostru a unor încărcături subconştiente,temeri,nelinişti,frici,obsesii,pesimism,diverse anticipări negative şi alte emoţii nefavorabile.

Prin urmare,dacă vrei să treci cu succes peste dificultăţile prezente sau viitoare,este necesar să te pregăteşti fizic,psihic,chiar şi spiritual,în mod adecvat,pentru că încercările vieţii şi lumea în care trăieşti te vor solicita pentru a le face faţă.

Articol realizat cu sprijinul psihologului clinician şi psihoterapeutului Minola Iuliana Bratoveanu.  Pentru mai multe detalii sau pentru consultaţii o poţi contacta la cabinetul ei din Galaţi,telefonic la numărul 0724.309.124 sau prin e-mail la adresa psiholog@astrologie-medicala.ro.