Arsenie Boca, sfaturi despre Postul Crăciunului: "Toate relele de la stomac încep"
Considerat marele duhovnic al neamului românesc, părintele Arsenie Boca a rămas întipărit în inimile credincioşilor pentru învăţăturile sale, dar şi pentru ajutorul pe care l-a oferit tuturor celor care au avut nevoie de sprijin în încercările vieţii.
Despre postul Crăciunului, duhovnicul susţinea că este o luptă aspră a credincioşilor cu propriile trupuri şi că acesta are rostul de a curăţi corpul uman până acolo încât „să nu mai fie nici o piedică pentru suflet”.
„Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău. Dacă birui, bine îţi va fi, iar dacă nu, să ştii că toate relele de la stomac încep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are următorul rost: să curăţească trupul până acolo încât să nu mai fie nici o piedică pentru suflet. Şi nu luptător nătâng, împotriva Duhului Sfânt. Căci fără post trupul se face unealtă duhului rău. La sfârşitul veacului (şi pare că-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vădi pe oameni”, declara Arsenie Boca despre Postul Crăciunului.
Citeşte şi: Desertul de post din supermarket care poate creşte riscul de infarct
Despre părintele Arsenie Boca
Părintele ieromonarh Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 la Vaţa de Sus, Hunedoara într-o familie de ţărani simpli,dar credincioşi ,Iosif şi Cristina. După terminarea studiilor liceale, el a urmat Academia Teologică din Sibiu, iar la doi ani după absolvire a fost hirotonit şi a primit numele de Arsenie Boca (numele lui de dinainte de proeţire era Zian Boca).
Părintele a fost devotat nu numai studiului teologic, ci a urmat în paralel cursuri de medicină şi de arte plastice la Institutul de Belle-Arte din Bucureşti. După ce a stat la muntele Athos timp de trei luni pentru o mai bună cunoaştere a rânduielii monahale, el s-a dedicat vieţii spirituale la Mănăstirea Sâmbăta, pe care a dorit să o facă alături de părintele Nicolae Mladin şi părintele Serafim Popescu un centru monahal de călugări.
Monah de înaltă ţinută duhovnicească, părintele Arsenie Boca a reuşit să ajute în anii de preoţire zeci de enoriaşi,din dorinţa „de a întoarce mintea oamenilor de la umblarea în pustie şi de a o face scaun al lui Hristos-Dumnezeu“.
Încă de la instaurarea regimului comunist părintele Arsenie a fost luat în vizorul securităţii, iar apoi a fost alungat de la mănăstirea Sâmbata, condamnat la închisoare şi trimis la Canal. În tot acest timp, el a rămas un exemplu de urmat şi un ocrotitor neobosit pentru semenii săi.