Biserica orfanilor din Gherla

1 46176 original jpg jpeg

Întotdeauna copiii orfani au Cerul deschis, iar Dumnezeu le aude rugăciunile. Am văzut aceasta la Gherla.

Un vis împlinit

Pe când era încă student la teologie,Petru Bagacian s-a spovedit la un părinte care i-aspus că va trebui să ridice o biserică spre slava lui Dumnezeu. Mai târziu,când a devenit preot misionar şi i s-a încredinţat păstorirea sufletească a tinerilor instituţionalizaţi din casele de copii din Gherla,a reuşit să înalţe un frumos locaş de închinare pentru ei.

Nu a fost uşor şi a întâmpinat multe piedici. Le-a învins cu ajutorul oamenilor inimoşi,dar mai ales prin rugăciunile copiilor. Acum,peste 150 de tineri din cămine vin cu drag la biserică şi toţi,de la cei mai mici până la cei mai mari,cântă la Sfânta Liturghie,dau răspunsurile la slujbă,iar glasurile lor nevinovate se întrec cu îngerii,slăvindu-L pe Dumnezeu.

Părintele Petru spune că încearcă în primul rând să sădească credinţa în sufletele copiilor,dar şi să le dea alinare suferinţelor şi să-i ajute să-şi facă prieteni. Merge cu ei să slujească în parohii care nu au preot,iar copiii cântă la strană. Împreună merg în excursii şi la mănăstiri,împărtăşind clipe fericite,încercând astfel să le vindece sufletele chinuite.

„Sunt mulţi copii care nici măcar nu-şi cunosc părinţii şi au un gol imens în sufletul lor", spune părintele, care deplânge şi faptul că, la 18 ani, copiii instituţionalizaţi sunt nevoiţi să iasă din casele de copii şi nu au unde să se ducă. Împreună cu soţia sa a încercat să-i ajute şi au găzduit câţiva tineri până când şi-au găsit de lucru.

Un caz fericit este cel al Monicăi Korodi, care, practic, a crescut alături de această biserică. Ea cânta foarte frumos şi conducea corul. După ce a terminat liceul, a reuşit să se angajeze şi lucrează în croitorie. Părintele povesteşte despre marea bucurie pe care a avut-o să-i

fie naş la nuntă în luna mai, aceasta fiind prima căsătorie oficiată aici.

Un monument pentru viaţă

Părintele Petru vorbeşte cu însufleţire despre un monument înălţat în faţa Maternităţii Spitalului Municipal din Gherla, închinat mamei şi copilului. La baza lui sunt scrise o poezie şi cuvintele:

. Acestea le-au făcut pe multe femei care veniseră acolo să avorteze să se răzgândească, venind apoi la preotul Petru pentru

a-şi boteza copiii.

Dacă vrei să ajuţi

Biserica din Gherla este încă neterminată în interior. Cei care doresc să sprijine această lucrare o pot face donând în contul Fundaţiei Creştine Sfântul Nicolae,Cont RO38RZBR0000060001699925,Cod fiscal 14778631,Raiffeisen Bank. Pentru mai multe informaţii poate fi contactat părintele Petru la adresa de e-mail:petrubagacian@yahoo.com.