Călătorie de suflet la mănăstirile din Moldova

1 47405 original jpg jpeg

Dintre toate vacanţele pe care le-ai putea alege, la mare sau la munte, doar aceasta ar putea să te ajute să te reculegi, să te rogi şi să găseşti pace pentru sufletul tău: mănăstirile din Moldova. Aceste lăcşuri vechi de cult sunt încărcate de istoria şi de rugăciunea celor care şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu. Descoperă tainele şi puterea fiecăreia dintre mănăstiri.

Mănăstirea Bistriţa – Icoana Sfintei Ana

Din Piatra Neamţ,pe traseul DN 15,ajungi foarte uşor la Mănăstirea Bistriţa,una dintre cele mai importante ctitorii moldoveneşti. Pelerini din toate colţurile ţării vin aici an de an pentru a se închina mai cu seamă la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana cu Maica Domnului în braţe. Icoana a fost primită în dar de Alexandru cel Bun de la împăratul bizantin Manuel Paleologu in anul 1401. Icoana a devenit renumită prin darul ei de a ajuta la rezolvarea celor mai grele probleme de familie. Mărturiile consemnate de-a lungul anilor vorbesc despre copii vindecaţi de boli grave,precum şi de alte minuni.

Mănastirea Petru Vodă,loc de rugăciune pentru cei suferinzi

Cum mergi de la Poiana Teiului spre Târgu Neamţ,se desprinde un drum la stânga,care continuă printre brazii înalţi,până la Mănăstirea Petru Vodă. Biserica albă,străjuită de două rânduri de chilii,a fost construită,la sfârşitul secolului al XX-lea. Sub îngrijirea acestei mănăstiri a luat fiinţă un azil de bătrâni şi o casă de copii. Cel care a pus bazele acestui lăcaş care îi protejează pe cei săraci,bolnavi şi vulnerabil este părintele Iustin Pârvu,atât de cunoscut pentru dragostea pe care o are pentru cei aflaţi în suferinţă. Nu pierde ocazia să-i ajuţi aici pe cei suferinzi sau să dai o mână de ajutor.

Mânăstirea Neamţ – monument istoric

La 15 km de Târgu Neamţ se află una dintre cele mai frumoase mănăstiri româneşti:Mănăstirea Neamţ. Aici găseşti cea mai veche şi mai valoroasă icoană făcătoare de minuni de pe plaiurile româneşti:Icoana Maicii Domnului „Lidianca”. Timp de 600 de ani,mii de călugări s-au închinat şi s-au rugat acestei icoane. Tradiţia spune că aceasta este o copie a icoanei Maicii Domnului pictată prin minune pe un stâlp al bisericii din Lida,unde sfinţii apostoli Petru şi Ioan propovaduiau credinţa creştină. Tot aici poţi admira şi o colecţie deosebită de obiecte şi de cărţi bisericeşti vechi.

Aflată în căuşul munţilor,într-un loc desprins parcă din poveste,mănăstirea Agapia îţi dăruieşte linişte,pace sufletească şi te încarcă cu toată smerenia acestui loc. De cum intri în curtea mănăstirii,eşti copleşită de furmuseţea şi curăţenia care domină peste tot. Veranda chiliilor care înconjoară biserica este plină de muşcate şi petunii,făcând din acest loc un spaţiu divin. Punctul de atracţie al acestei mănăstiri îl constituie pictura interioară realizată de Nicolae Grigorescu. Marele pictor i-a luat ca modele pentru icoanele sale pe cei care treceau pragul mănăstirii. Să nu fi surprinsă dacă vei regăsi în Icoana Maicii Domnului chipul unei ţărănci care-şi ţine pruncul în braţe.

Părintele Teofil Pârâianu vorbeşte despre această mănăstire ca fiind una din multele "tinde ale raiului". Găseşti acest sfânt lăcaş de cult la 12 km de Târgu Neamţ şi la 40 km de Piatra Neamţ. Aşezată într-un loc mirific,această mănăstire a fost locul în care multe personalităţi s-au retras pentru a-şi trăi ultimele clipe în linişte.

La Văratec sunt de fapt trei biserici cu trei hramuri diferite. Biserica „Adormirea Maicii Domnului”,din incinta mănăstirii,care are un muzeu cu obiecte sfinte. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana care se scoate în timp de secetă,făcându-se rugăciuni pentru ploaie. Cum ajungi în parcare la Văratec vei vedea două ulicioare,una spre stânga,ce duce la "Sfântul Ioan" şi una ce duce spre "Schimbarea la Faţă". Acolo se afla şi cimitirul mănăstirii unde este înmormântată Veronica Micle.