Canoanele, calea către iertare
Se spune că nu există om fără păcate. Atunci când credincioşii se abat de la calea cea dreaptă şi uită de cuvântul lui Hristos, trebuie să îndeplinească anumite canoane pentru a primi iertarea dorită.
Canonul este o normă de viaţă,un îndreptar sau o rânduială care îl ajută pe credincios să se menţină curat din punct de vedere spiritual,de îndată ce şi-a mărturisit păcatele.
Canoanele şi Taina Spovedaniei
Pentru a se împărtăşi,credincioşii trebuie să-şi mărturisească păcatele în faţa preoţilor,în speranţa că vor primi iertare. Însă,atunci când păcatele sunt prea grele,preoţii pot interzice Taina Sfintei Împărtăşanii până când nu sunt îndeplinite canoanele. Acestea nu trebuie privite drept pedepse,ci mai degrabă ca mijloace de îndreptare,prin care se conştientizează greşeala şi se doreşte respectarea din nou a cuvântul lui Hristos.
Postul este un canon
În funcţie de gravitatea faptelor,canoanele cuprind un număr de metanii (plecăciuni în faţa icoanelor),zile de post rânduite,citirea Sfintei Scripturi,citirea Psaltirii,precum şi rugăciuni în fiecare dimineaţă şi seară. Metaniile sunt un semn de pocăinţă,deoarece atunci când se apleacă fruntea către pământ,se recunoaşte greşeala în faţa lui Dumnezeu. Atunci când credinciosul citeşte din Biblie,acumulează cunoştinţe despre vieţile sfinţilor şi ce anume trebuie făcut pentru a respecta cuvântul lui Dumnezeu. Oprirea de la Taina Spovedaniei nu este un canon. Sfânta Maria Egipteanca a trebuit să săvârşească un canon de 17 ani în care a postit,s-a rugat şi a dormit pe pământ până a putut să primească Sfânta Împărtăşanie.
Păcate care împiedică Sfânta Împărtăşanie
Printre păcatele care necesită canoane se numără datul în cărţi,vrăjile pentru a face rău altora sau mersul la vrăjitoare,furtul,jurământul strâmb,nerespecarea zilelor de post de peste an,infidelitatea,vorbele grele aruncate asupra cuiva,lucrul în zilele de duminică sau de sărbătoare şi neîndreptăţirea cuiva. Prin Sfânta Împărtăşanie,credincioşii primesc Trupul şi Sângele Mântuitorului,aşadar trebuie să fie vrednici pentru acest lucru şi să aibă sufletul curat. Prin canoane,preotul îl ocroteşte pe credincios ca nu cumva să păcătuiască mai mult,împărtăşindu-se fără drept şi agravându-şi astfel păcatul.
Ştiai că...
... în trecut,canoanele erau mult mai aspre? De exemplu,credincioşii erau puşi să stea lângă uşa bisericii şi să-şi ceară iertare pentru păcatele lor.
... şi legile de drept ale bisericii sunt numite canoane? Ele exprimă voinţa autorităţii bisericeşti. Au fost alcătuite cu ocazia Sinoadelor Ecumenice.
... canoanele apostolice sunt cele care provin de la Sfinţii Apostoli? Biserica Răsăriteană (cea ortodoxă) are 85 de canoane,în timp ce cea Apuseană (romano-catolică) 50,deoarece numai atâtea au fost traduse din limba latină de Dionisie Exiguul.