Care arde mai multe calorii, o baie fierbinte sau o sesiune de antrenament la sală? Concluzii ştiinţifice surprinzătoare

1 shutterstock 67630759 jpg jpeg

Ultimele cercetări în domeniu sunt prilej de bucurie pentru cei care merg la sală doar atunci când îşi fac abonament. Pare ireal, dar oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate uimitoare să topeşti kilogramele, şi nu este vorba despre efort, febră musculară şi tricouri ude.

Înainte de a trece la alt articol, citeşte ce au scos la iveală oamenii de ştiinţă şi află explicaţia din spatele studiilor. Potrivit doctorului Steve Faulkner, cercetător la Universitatea Loughborough, Anglia, băile fierbinţi pot avea beneficii similare cu cele aduse de exerciţiile fizice, ajutând chiar la prevenirea diabetului de tip 2.

Controlează şi glicemia

Citeşte şi Cartoful dulce, supranumit „cartoful diabeticilor‟, este un adevărat inamic al grăsimilor

Într-un interviu pentru The Conversation, expertul a subliniat că băile calde au fost întotdeauna cunoscute pentru proprietăţile lor de relaxare. De curând, oamenii de ştiinţă au descoperit cum această „încălzire pasivă‟ poate îmbunătăţi sănătatea şi favorizează arderea caloriilor.

Cercetătorii au făcut un studiu la care au participat 14 persoane, cărora li s-a sugerat să stea o oră în cada cu apă de 40 ⁰C, apoi să facă baie în apă obişnuită, tot timp de o oră. La final, oamenii de ştiinţă au colectat date despre caloriile consumate şi despre controlul glicemiei.

Fiecare test a fost conceput special pentru a creşte temperatura corpului cu un grad, astfel încât cercetătorii să poată vedea câte calorii au fost arse.

Citeşte şi Top salate europene cu cele mai puţine calorii. Pe ce loc se află cea de roşii

În continuare, ei au comparat mai multe concluzii ştiinţifice şi au găsit că ciclismul te ajută să arzi, de fapt, mai multe calorii, dar şi baia fierbinte topeşte fel de multe calorii ca o plimbare de 30 de minute!

Dr. Faulkner a subliniat, de asemenea, că nivelul zahărului din sânge a fost similar, dar vârful glicemiei după masă a fost cu aproximativ 10 la sută mai mic atunci când participanţii au făcut o baie fierbinte înainte, decât după ce au făcut mişcare.

Omul de ştiinţă a mai adăugat că exerciţiile fizice oferă proprietăţi antiinflamatoare importante, care ajută organismul să lupte împotriva bolilor – acest fapt sugerează că reducerea inflamaţiei prin încălzirea pasivă a unei băi poate ajuta în acelaşi mod.

Nu înseamnă că nu trebuie să faci mişcare sau că e mai bine să renunţi la programul tău obişnuit de mers la sală, ci că dacă adaugi şi o baie fierbinte după efort, ai mai multe şanse să arzi un număr mai maree de calorii şi să ţii şi glicemia sub control.

@shutterstock