Ce ai şi nu ai voie să faci în Săptămâna Patimilor

1 80764 original jpg jpeg

Am ajuns deja în ultima săptămână din Postul Mare. Ea se numeşte Săptămâna Patimilor şi are menirea de a-l apropia pe credincios de Dumnezeu. Potrivit Ortodox.md, primele trei zile se numesc mari şi sfinte pentru că reamintesc sensul eshatologic al Paştelui. A patra zi, joi, marcheazã cea din urmă Cină a Domnului cu ucenicii Săi şi trădarea lui Iuda. A cincea zi, vineri, numitã şi “Paştele Crucii”, este cu adevărat începutul Paştelui (Trecerea), iar sâmbătă este ziua în care tristeţea este transformată în bucurie prin omorârea morţii.

Luni

În prima zi din săptămână se face pomenirea fericitului Iosif, cel preafrumos, care a fost vândut în Egipt de fraţii lui pentru 30 de arginţi. În aceeaşi zi se pomeneşte despre smochinul (neroditor) ce s-a uscat prin blestemul Domnului.

Marţi

Marţi este ziua care ne pregăteşte pentru intrararea în cămara Mântuitorului, cu două parabole strict eshatologice; Parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) şi parabola talanţilor (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).

Miercuri

În Miercurea cea Mare se face pomenirea femeii păcătoase, care a uns cu mir pe Domnul pentru că acest lucru s-a întâmplat puţin înainte de mântuitoarea patimă (Matei 25, 17-13; Luca 7, 37-50).

Ce trebuie să faci la început de săptămână Mare:

În primele trei zile din săptămână (Lunea Mare, Marţea Mare şi Miercurea Mare), trebuie să se facă curăţenie în casă, curte, grădină, să se aerisească şi să se spele geamurile ca să intre lumina. Se spune că dacă în aceste zile bărbaţii participă la treburile casnice, tot restul anului le va merge din plin.

Joia

Ziua de joi este prilejuită de patru evenimente importante: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani şi Vânzarea şi prinderea Lui Iisus Hristos. Cea mai importantă dintre toate acestea este Cina cea de Taină. Înainte de a începe Cina, Hristos S-a sculat, Şi-a dezbrăcat hainele şi El singur a spãlat picioarele tuturor. Prin aceasta a vrut sã îl facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducã aminte să nu umble după întâietăţi: “Cel care vrea să fie întâiul să fie slujitorul tuturor” (Marcu 9, 35), dându-Se El însuşi pildă. La sfârşitul mesei aduce vorbă şi despre vânzarea Lui. După puţin timp, luând pâinea a zis: “Luaţi mâncaţi”; la fel şi paharul, zicând: “Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi. Aceasta să o faceţi întru pomenirea Mea” (Matei 26, 26-28).

Ce nu trebuie să faci în Joia mare:

- nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg;

- dacă doarme o femeie, va veni Joimariţa care o va face incapabilă de lucru tot anul;

-morţii vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuinţe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii;

Vineri

Vineri este ziua în care se pomenesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Lui Iisus Hristos, care se sacrifică pentru noi. Vineri este şi ziua în care se face pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător, care a fost împreună cu El. De asemenea, se fac la biserică ceasurile împărăteşti, care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viaţă. Seara se face Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Preotul, împreună cu credincioşii înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf – semn al celor trei zile petrecute de Iisus Hristos în mormânt.

Ce trebuie să faci şi să nu faci în Vinerea Mare:

Vineri este ziua în care trebuie să se ţină post negru. Nu trebuie să se muncească în gospodărie şi nici să nu se gătească, ci oamenii trebuie să meargă la biserică cu flori. Din bătrâni se spune că acela care va ţine post negru va fi ferit de boli şi va avea spor în toate, iar după-amiaza trebuie să se meargă la biserică pentru trecerea pe sub Sfântul Aer, procesiune care simbolizează suferinţa prin care a trecut Iisus Hristos pe drumul Crucii. De asemenea, tot în Vinerea Mare, nu se mănâncă urzici şi nu se bea oţet. Pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet.

Sâmbătă

În Sfânta zi de sâmbătă este prăznuită îngroparea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şim pogorârea din iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost motat spre viaţa veşnică. După-amiaza se săvârşeşte Liturghia Sfântului Vasile unită cu vecernia, potrivit Ortodox.md.

Ortodocşii din întreaga lume sunt îndemnaţi să ia parte la slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos.

Duminică

Duminica Paştelui simbolizează biruinţa lui Iisus asupra morţii şi promisiunea vieţii veşnice.



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg