Ce îndatoriri ai când eşti naşă

1 69646 original jpg jpeg

Fie că este vorba de botez sau de cununie, naşii sunt consideraţi părinţi spirituali pentru copil sau pentru cei doi soţi aflaţi la început de drum. De aceea este important să ştii din timp care sunt responsabilităţile tale.

La botez

Naşii sunt cei care vor veghea ca micuţul să fie un bun creştin. Prin botez,ei acceptă să devină rudă duhovnicească finului,îl vor povăţui şi-l vor îndruma pe calea credinţei. Naşa este cea care are cele mai multe îndatoriri,atât în ziua botezului,cât şi în a doua zi,când se face băiţa.

În timpul slujbei

Pentru ceremonia religioasă ea trebuie să cumpere pentru băieţei sau roz ori roşie pentru fetiţe. Sunt necesare un prosop şi un săpun,ambele albe,pentru preot,ulei şi vin pentru biserică. Există şi tradiţia dăruirii finului un cadou,cum ar fi un lănţişor pentru băieţi şi cercei pentru fete. De asemenea,naşii sunt cei care se ocupă de trusou,format din hăinuţe,scutece,căciuliţă,botoşei,încălţăminte şi păturică. Cu acestea va fi îmbrăcat micul creştin după ce va fi scos din cristelniţă. După botez,naşa este cea care primeşte copilul de la preot şi-l va înfăşa într-o bucată de pânză albă,necusută,care simbolizează curăţenia pruncului. Pânza trebuie să fie însoţită de o faşă de legat,care nu trebuie să fie nici prea scurtă,dar nici prea lungă. O altă îndatorire a naşei este să cumpere o icoană care să fie sfinţită de către preot şi dăruită copilului.

Ştiai că...

... faşa nu trebuie să fie nici prea lungă,nici prea scurtă,ea simbolizând momentul în care se va căsători copilul.

La băiţă

A doua zi,după botez,se face băiţa de către naşă,care trebuie să vină cu un prosop,şampon,costumaş,păturică,pernuţă,scutece şi jucării. În timpul băii,este bine să fie aprinsă lumânarea de la botez,iar în cădiţă trebuie să stea faşa. Naşa este cea care descântă copilul cu crenguţe de busuioc şi cea care-l unge cu mir după ce a fost scos din apă.

Naşii trebuie să vegheze toată viaţa asupra copilului,iar la şase săptămâni după botez,ei îl duc din nou la biserică,pentru a-l împărtăşi.

La nuntă

Înainte de ceremonie

Naşii de cununie trebuie să fie un exemplu pentru tinerii căsătoriţi şi să-i călăuzească pe drumul lor în a-şi clădi o viaţă împreună. Tradiţia spune că,în ziua nunţii,mirele,şi alaiul de nuntă,trec pe la casa naşilor şi împreună merg să ia mireasa de acasă. Aici naşa trebuie să rupă turta miresei,deasupra capului acesteia,şi să o împartă invitaţilor.

La biserică,naşul conduce mireasa la altar urmat de mire şi naşă. Naşii sunt consideraţi martori ai căsătoriei şi,din acest motiv,ei trebuie să pună mâna pe inele,în cadrul ceremoniei de logodnă,şi pe cununii,atunci când sunt aşezate şi luate de pe capul mirilor. În timpul slujbei,tot ei sunt cei care ţin lumânările aprinse,ca simbol al purităţii mirilor şi participă la dansul lui Isaia din jurul mesei. În timpul petrecerii,naşa trebuie să scoată voalul miresei şi îi pune în loc o basma,apoi îi înmănează oglinda pentru a se vedea ca femeie măritată.

Bine de ştiut

O altă obligaţie a naşilor este de merge cu finii la biserică,după o săptămână de la căsătorie. Cu această ocazie le vor dărui o icoană şi o biblie.

Conform tradiţiei,naşa este cea care cumpără voalul miresei şi o ajută să-şi aleagă rochia. Naşii plătesc biserica,cumpără lumânările,basmaua,oglinda,turta şi buchetul miresei.