Ce le spui copiilor despre credinţă
Credinţa în Dumnezeu pe care i-o sădeşti în suflet copilului tău îl călăuzeşte o viaţă întreagă şi-i modelează personalitatea. Nu ştii cum să-l faci să înţeleagă ce înseamnă să fii un bun creştin? Îţi ofer un mic îndrumar!
Valorile creştine pe care i le transmiţi copilului tău îl ajută ca la maturitate să fie un om responsabil şi cu frică de Dumnezeu. Am înţeles mai bine asta când l-am întâlnit pe Preotul Ilie Costescu,parohul Bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci”,din cartierul bucureştean Titan. El îi sfătuieşte pe adolescenţii debusolaţi şi organizează întâlniri între psihologi şi tinerii care au probleme din cauza drogurilor şi nu numai.Învaţă-l să se roage
,sfătuieşte părintele Costescu.
Am regăsit o parte dintre sfaturile Părintelui Ilie Costescu şi în cartea „Cuvinte duhovniceşti”,a Cuviosului Paisie Aghioritul. El spune că părinţii trebuie să-i ajute duhovniceşte pe copii de când sunt mici.
,spunea părintele.
Prin intermediul rugăciunilor,îţi apropii copilul de religie. Din rugăciuni va afla despre jertfa lui Iisus,despre Maica Domnului. Ajută-l să le înveţe şi să le păstreze ca pe o pavăză în momentele grele,când îi este teamă sau nu ştie ce cale să apuce. V-aţi putea face un program zilnic de rugăciune,de câteva minute. Iată ce te sfătuieşte Cuviosul Paisie!
Obişnuieşte-l pe cel mic să meargă la biserică. „Scopul nu e să-l duci cu sila la biserică,ci să-l faci s-o iubească,să nu facă binele din silă,ci să-l simtă ca pe o necesitate”, te povăţuieşte părintele Paisie.
Cât copilul este mic,e de ajuns să-l duci la împărtăşania de duminică. Când mai creşte,rămâneţi şi la liturghie. Învaţă-l să se închine şi povesteşte-i despre Iisus,despre Maica Domnului şi sfinţi.
Oferă-i exemplul lor şi citeşte-i apoi din Biblie sau din „Vieţile Sfinţilor”.„Mai ales «Vieţile Sfinţilor» ajută pe copii în viaţa duhovnicească. Se întipăreşte în ei,mişcându-i duhovniceşte când cresc”,zicea părintele Paisie.
Exemplul propriu întăreşte sfaturile
Orice l-ai învăţa pe cel mic,întăreşte apoi cu fapta ta. Îţi dă un exemplu tot Cuviosul Paisie:„Când copil fiind,făceam vreo neorânduială şi era gata să se mânie,mama rostea rugăciunea lui Iisus”.În acest fel,copilul vede că religia nu este constrângere,ci un stil de viaţă,un mod de a se îmbogăţi şi căli sufleteşte.
Scopul nu este să-l duci pe copil cu sila în biserică,ci să-l faci s-o iubească
Rugăciune de seară pentru copilul tău
Mulţumesc,Doamne Iisuse,
Pentru ziua ce-a trecut,
Pentru c-ai vegheat şi nimeni
Niciun rău nu ne-a făcut!
Mulţumesc pentru tăticu',
Pentru dulcea mama mea
Pentru pâinea de pe masă
Pentru toată grija Ta!
Şi te rog pe tine,Doamne,
Să mă ierţi dac-am fost rău,
Să m-ajuţi să fiu cuminte,
Eu să fiu copilul Tău!