Ce nu ai voie să faci în Postul Sfintei Marii

1 70492 original jpg jpeg

Astăzi, credincioşii intră în postul Adormirii Maicii Domnului, un post care ţine două săptămâni, până pe 15 august. Iată ce tradiţii şi obiceiuri să respecţi în Postul Sfintei Marii!

Este cea mai importantă sărbătoare religioasă a verii deoarece în această zi credincioşii îşi aduceau aminte de moartea,îngroparea,învierea şi ridicarea la cer a Maicii Domnului. În zilele de luni,miercuri şi vineri,este bine să mâncăm doar alimente uscate. În celelalte zile,marţi şi joi se mănâncă fără ulei,iar sâmbătă şi duminică este dezlegare la untdelemn şi vin.

Se dă de pomană

În prima zi de post,femeile culegeau primii struguri ai anului şi mergeau cu ei la biserică,unde îi împărţeau împreună cu alte fructe de sezon. Mai târziu,mergeau la cimitir unde dădeau cu tămâie mormintele. Pentru sporul casei,linişte şi sănătate,credincioşii obişnuiau să ţină tot postul,să nu consume alimente interzise,ulei sau băuturi alcoolice. Femeile însărcinate,care-şi doreau o naştere uşoară ţineau post şi se rugau la Maica Domnului,protectoarea lor.

Tradiţii din popor

Doar până pe 14 august gospodarii mai aveau voie să poarte pălăria de vară,urmând ca după 15 august ei să o schimbe cu o căciulă. De asemenea,în perioada postului nu era bine să te tunzi,deoarece astfel îl bucurai pe diavol. Ciobanii se pregăteau să coboare cu oile de la munte,deoarece toamna se apropia cu paşi repezi. În perioada postului era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apa răurilor de munte.

Se culeg florile

Tinerele de măritat mergeau pe câmp şi strângeau ultimele flori ale verii,cu care se îmbodobeau pentru a-şi atrage aleşii. Tot acum se culeg şi florile medicinale de sezon,care se puneau la uscat. Se spune că dacă acestea se culeg după postul Sfintei Marii nu mai au aceleaşi putere tămăduitoare. Focul în sobă trebuia făcut cât mai rar,deoarece flăcările atrăgeu diavolii către casă,care aduceau boala şi ghinionul.Recente

Mesaje text, relatie, foto shutterstock jpg
3 semne ca ai anxietate relaționala  Sursa foto Shutterstock 2002193720 jpg
autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg