Ce să faci când problemele te copleşesc
Sănătatea mintală este foarte importantă. Dacă presiunea de la locul de muncă este tot mai mare sau simţi că nu mai poţi face faţă tuturor problemelor cu care te confrunţi, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci peste astfel de momente într-un mod pozitiv.
Nu te izola
Când lucrurile merg din ce în ce mai rău, nu te închide în casă. În schimb, caută-i pe apropiaţi - familia şi prietenii - şi vorbeşte cu ei. Uneori este nevoie de o persoană care să te asculte şi care să-ţi ofere sfaturi care să te ajute să-ţi dai seama că există şi alte căi de ieşire. În plus, ei te vor ajuta prin diferite moduri să iei cele mai bune decizii şi să acţionezi corespunzător.
Spune ce simţi
Nu trebuie să iei un megafon şi să spui întregii lumi cum te simţi tu în acele momente. Şi asta include postările pe de reţelele sociale. În schimb, mărturiseşte-ţi ţie că nu te simţi bine, că eşti mult prea stresată, spune cum te simţi cu adevărat. Sentimentele tale nu te fac să fii slabă. Ele reprezintă testul pe care trebuie să-l treci în anumite momente pentru a înţelege cu adevărat dacă ai putere asupra unei situaţii sau nu şi ce poţi face.
Aminteşte-ţi că nu poţi deţine întotdeauna un control asupra ta
Nu ai fi învăţat nimic despre viaţă, dacă totul era uşor. De aceea, momentele grele şi problemele sunt cei mai buni profesori. Ele te ajută să-ţi dai sema că ”controlul” pe care-l exerciţi asupra vieţii tale este o iluzie în cel mai bun caz şi o prostie în cel mai rău caz. Odată ce ai înţeles acest lucru, vei putea să te concentrezi asupra a ceea ce trebuie să faci, în loc să te dai cu capul de pereţi pentru ceva ce nu se poate schimba.
Ai grijă de tine
Îngrijirea de sine nu înseamnă doar îngrijirea corpului şi a sănătăţii, sau pur şi simplu urmărirea a ceea ce te face fericită. Înseamnă să le faci pe amândouă. Aşadar, ai grijă de minte, corp şi suflet. Nu poţi triumfa asupra adversităţii dacă te pierzi în acest proces.
Concentrează-te pe prezent
Când îţi este greu şi te confrunţi cu probleme, poate fi dificil să rămâi în prezent, pentru că mintea ta tinde să se ducă în trecut într-o încercare fără speranţă de a analiza ceea ce ai fi putut face diferit. Dar ştii asta la fel de bine ca şi mine, că nu te poţi întoarce în trecut. Atunci, de ce continui să o faci? în schimb, când creierul începe să ruleze amintiri legate de problema X, respiră adânc şi apoi expiră. Poţi să numeri descrescător de la 5 la 1 pentru a distrage atenţia de la trecut şi să te întorci înapoi în prezent. Ştiu că este greu, dar este spre binele tău.
Fii curajoasă
Curajul nu este absenţa fricii. Este abilitatea de a vedea că ceea ce trebuie făcut este mai important decât teama care îţi tulbură mintea. Aşadar, data viitoare când frica te opreşte să faci ceva, întreabă-te dacă frica ta este logică. Este susţinută de argumente solide? Sau este pur şi simplu un răspuns ilogic la o activitate care te va scoate din zona de confort? Dacă răspunsul este da, nu lăsa frica să te oprească. Doar fă un pas, apoi încă unul, până când frica dispare. Simplul act de a fi curajos îţi va spori încrederea şi te va ajuta să ieşi mereu cu capul sus, gândind pozitiv.