Ce să nu faci de Înălţarea Domnului pentru a-ţi merge bine. S­ă nu te prindă cu datorii că azi e şi Paştele Cailor!

1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg

În cea de-a 40-a zi sau cea de-a şasea zi de joi după Paşti, este prăznuită Înălţarea Domnului la Ceruri, una dintre cele mai vechi sărbători creştine numită în popor şi Ispas. Până în secolul al IV-lea, avea loc la aceeaşi dată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Paşti şi abunda de obiceiuri.

În jurul anului 300 d.Hr., Înălţarea Mântuitorului era sărbătorită în a 50-a zi după Paşti, în acelaşi timp cu Rusaliile. Atunci, odată cu amintirea momentului în care Sfântul Duh a coborât asupra ucenicilor lui Iisus, se finaliza şi perioada pascală. Din secolul al IV-lea, cele două praznice s-au separat, Înălţarea Domnului celebrându-se în cea de-a 40-a zi după Înviere, când era rememorat momentul în care Mântuitorul s-a arătat pentru ultima oară ucenicilor, le-a spus să propovăduiască Evanghelia şi s-a ridicat la Ceruri. Sărbătoarea a fost denumită Ispas în popor, de la numele unui personaj care ar fi asistat şi el la Înălţare. Întrucât a fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei bine dispuşi în ziua care îl evocă.

Ritualuri de apărare

De Ispas, se practică ritualuri magice de apărare. Încă din vremuri străvechi, se culegeau plante ca alunul, nucul sau leuşteanul, care se aduceau la biserică spre sfinţire. Despre acestea se credea că alungă strigoii. Femeile purtau la brâu legături de leuştean, le aşezau şi la ferestre. În unele regiuni din ţară, oamenii se „bat‟ sau se sorcovesc cu leuştean, ca să fie feriţi de boli şi necazuri. Vitele sunt atinse cu frunze de leuştean, pentru a fi sănătoase tot anul.

Ce nu este permis să faci de Ispas?

Există şi interdicţii legate de ziua Înălţării Domnului. Nu este bine să te cerţi sau să ţii supărarea, din contră, să cauţi împăcarea. Tot acum nu trebuie să împrumuţi sare, fiindcă vitele nu vor fi fertile. La această dată, nu se lucrează pământul, pentru că există credinţa potrivit căreia tot ce se seamănă acum nu va rodi. De asemenea, nu trebuia să ai datorii, de aceea, era o zi în care acestea se plăteau până la ultimul bănuţ.

Sărbătoare coincide cu Paştele cailor

Tot de Ispas, se încheiau afaceri şi se făceau târguri, ziua fiind cunoscută şi sub denumirea de Paştele cailor. Denumirea are la bază o legendă care spune că atunci când L-a născut Maica Domnului pe Iisus, în grajdul unde se afla ieslea lui, toate animalele erau tăcute, numai caii nu. De aceea, Fecioara Maria le-ar fi spus că se vor sătura o singură dată pe an, la Înălţarea Domnului. Într-adevăr, în ziua de Ispas, caii pasc o oră, apoi se opresc.

De Moşii de Ispas, sunt pomeniţi toţi răposaţii

În trecut, se credea că sufletele morţilor puteau rămâne pe Pământ, rătăcindu-se şi transformându-se în strigoi care provocau necazuri. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, femeile s-au deprins să împartă pentru sufletele răposaţilor ouă înroşite, pască şi turte din aluat nedospit – toate pregătite în ajun – brânză, ceapă verde, căniţe cu lapte dulce fiert cu seminţe de mei ori boabe de porumb, rachiu.

Această sărbătoare mai este numită şi Moşii de Ispas, fiind o zi de pomenire a morţilor. Ca orice mare sărbătoare şi aceasta este însoţită de tot felul de superstiţii. Se spune că oamenii care mor în preajma acesteia vor ajunge în Rai.

FOTO: Shutterstock



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg