Rugăciuni pentru o căsnicie trainică. Ce condiție să respecți pentru ca ele să se împlinească

Modul fiecăruia de a vorbi cu Dumnezeu, rugăciunea este deopotrivă hrană spirituală şi cea mai simplă cale de a-i ajuta pe cei dragi, în special pe cel ales să ne însoţească toată viaţa în căsnicie.

image

Rostită nu doar la necaz, ci permanent, rugăciunea face posibilă lucrarea Duhului Sfânt în sufletele tuturor. „Purtaţi-vă în rugăciuni!“, aşa îi sfătuieşte Maica Siluana pe toţi cei care-i cer rezolvare la problemele de cuplu. „Pune capul acolo unde-i bate inima şi spune în gând «Doamne miluieste-ne şi binecuvântează-ne»! Rugăciunea şi delicateţea vor face dintr-un bărbat neînţelegător unul iubitor. Bombardează-l în gândul tău cu binecuvântări şi vei preface tandreţea carnală în una duhovnicească.“ Aşa cum trupul are nevoie de aer pentru a respira, sufletul are nevoie de rugăciune a cărei lucrare este însăşi semnul vieţii duhovniceşti. Nu orice rugăciune are valoare. Pentru a fi adevărată, trebuie spusă din suflet şi are nevoie de mintea şi de trăirea ta.

Gândul îţi este în altă parte? Ruga nu se va împlini

Pentru a intra în starea necesară, ai nevoie de o oarecare pregătire. Aşază-te într-un loc liniştit şi calmează-te după iureşul zilei care a trecut. Este normal ca mintea să-ţi „zboare‟ în timpul rugăciunii, dar trebuie s-o aduci de fiecare dată înapoi şi să reciteşti pasajul pe care l-ai pierdut. Adânceşte apoi înţelesul fiecărei fraze. În acest fel îţi va fi mai uşor să „trăieşti‟ rugăciunea. Dacă una dintre fraze îţi atrage atenţia în mod deosebit, reciteşte-o până îi cuprinzi sensul. Numai aşa chiar va produce o transformare.

Citește și Pactul făcut de Olivia Newton-John cu Dumnezeu ca să nu-și piardă unicul copil

Cum să te rogi pentru partener

Oricând ai vreme, în momentele în care apar mici certuri sau la vreme de ispite, citeşte acestea: „Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ne-ai învăţat ca întotdeauna să ne rugăm unul pentru altul, căci aşa vom împlini legea Ta şi ne vom arăta vrednici de mila Ta, caută cu îndurare şi păzeşte de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi pe soţul meu, pe care mi l-ai dăruit a petrece împreună până la moarte. Dăruieşte-i sănătate şi deplină înţelepciune, ca să-şi poată îndeplini datoriile după voia şi poruncile Tale. Fereşte-l de ispitele pe care n-ar fi în stare să le poarte. Întăreşte-l în dreapta credinţă şi în dragoste desăvârşită, ca să lucrăm împreună faptele bune şi să ne întocmim viaţa după sfintele Tale aşezări şi porunci. Că a Ta este stăpânirea şi puterea în veci. Amin‟.

Când apar supărări între voi

O rugăciune de împăcare de rostit când apar neînţelegeri sau probleme în cuplu este aceasta: „Doamne, miluieşte pe cei care se sfădesc cu mine, asemenea pe cei ce mă grăiesc de rău, ca nu cumva să pătimească ceva rău pentru mine, necurata, nici în veacul de acum, nici în cel ce va să fie. Îi sfătuieşte cu mila Ta şi-i acoperă cu bunătatea Ta, Preabunule Stăpâne. Amin‟. De altfel, această rugă este de ajutor ori de câte ori cauţi împăcare cu cineva. Dacă vă cuprind necazurile şi supărările ai putea spune: „Doamne, viforul necazurilor se ridică asupra mea şi ape intrat-au până la sufletul meu, dar întru Tine este toată nădejdea mea. Tu cunoşti pricina răului ce mă bântuie. La Tine perii capului meu sunt număraţi. La Tine, deci, scap şi pe Tine Te rog să depărtezi de la mine orice rău pierzător de suflet şi să-mi ajuţi a birui toate ispitele ce mă învăluie, că Tu eşti întărirea, scăparea şi izbăvitorul meu, Hristoase Dumnezeule, şi Ţie slavă înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin‟.

Vezi și Rugăciunea care te scapă de orice rău. Rosteşte-o zi de zi, timp de o lună

Știai că printre sfinţii ocrotitori ai familiei se numără Sfântul Apostol Andronic şi soţia sa, Iunia, Sfinţii Adrian şi Natalia, Sfinţii Petru şi Fevronia?

@shutterstock