Cele mai puternice superstiţii româneşti

1 65187 original jpg jpeg

De câte ori nu ai auzit de-a lungul timpului că nu este bine să te întorci din drum sau să verşi sare deoarece rişti să te cerţi cu cineva? Fiecare popor are propriile superstiţii, iar ele sunt respectate cu sfinţenie de unele persoane, în timp ce pentru alte aceste practici sunt o sursă de amuzament.

Superstiţiile au făcut mereu parte din folclor,alături de tradiţii şi obiceiuri. Chiar dacă biserica le respinge pe motiv că provin de la strămoşi păgâni,fiind păcat să credem în ele,acestea şi-au făcut uşor,uşor loc în rutina noastră zilnică. În timp ce unele sunt specifice doar anumitor zone ale ţării,altele sunt general valabile.

Bate în lemn pentru a alunga răul

Această superstiţie este des întâlnită în timpul conversaţiilor,atunci când pomeneşti de un lucru care nu vrei să nu se adeverească. Obiceiul de a bate în lemn vine tocmai de la vechii greci,care credeau că spiritele bune locuiau în trunchiul copacilor,iar dacă ciocăneai,trezeai spiritele care veneau în ajutorul tău. O altă explicaţie a acestei supestiţii este faptul că arborii sunt mai rezistenţi decât oamenii şi pot înfrunta capriciile vremii.

Blestemul pisicii negre

Se spune că dacă-ţi taie calea o pisică neagră este semn de ghinion,deoarece îţi fură norocul. Însă,altfel stau lucrurile dacă pisica neagră se îndreaptă spre tine,dacă o mângâi sau dacă îţi intră în casă,aceste lucruri fiind de bun augur. Pentru a scăpa de ghinion se crede că trebuie să mergi trei paşi înapoi sau să-ţi faci de trei ori cruce. Superstiţia datează de sute de ani,decând  pisicile erau considerate animalele de companie ale vrăjitoarelor,fiind astfel în slujba răului.

Nu te întoarce niciodată din drum

O altă superstiţie veche,foarte răspândită la noi în ţară este cea conform căreia nu este bine să te întorci din drum,deoarece nu-ţi va merge bine în acea zi. Are origine în vremuri de război,când conducătorii armatelor încercau astfel să-i descurajeze pe soldaţii care căutau să dezerteze. Însuşi împăratul Cezar credea în această superstiţie. Se spune că atunci când mergea să se lupte cu Pompei,el a fost rugat să-şi întoarcă armata,după ce a traversat râul Rubicon. A refuzat,spunând celebra replică „zarurile au fost aruncate“.

Vineri 13,zi cu ghinion

Peste tot în lume ziua de vineri este văzută cu ochi răi. În ultima zi lucrătoare a săptămânii au fost alungaţi din rai Adam şi Eva,s-a pornit  potopul lui Noe,Iisus a fost răstignit pe cruce,iar tot într-o zi de vineri Dumnezeu a amestecat limbile în Turnul lui Babel. Asocierea dintre ziua de vineri şi cifra 13 se pare că provine din ziua de 13 octombrie 1307,când sute de Cavaleri Templieri au fost omorâţi,fiind consideraţi eretici.

Tradiţii de Anul Nou

De revelion este recomandat să deschizi toate uşile şi toate ferestrele,iar în acest mod spiritele rele vor fi alungate. Mai mult,este indicat să fie puşi bani în buzunare şi să fie achitate toate datoriile înainte de miezul nopţii. Nu este bine să arunci nimic din casă în prima zi a anului,nici chiar gunoiul,pentru a nu alunga norocul.

Superstiţii de prin ţară adunate

Multe dintre aceste superstiţii sunt strâns legate de o sărbătoare. De exemplu,în Oltenia,în ziua de Sfântul Dumitru,este interzis să piepteni pe cineva,deoarece te vor paşte mari pericole în anul care va urma. În Moldova,se crede că în funcţie de cât de cald va fi în luna iulie,pe atât de frig va fi în luna februarie. De asemenea,se spune că este bine ca prima persoană care sună la uşă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat. Pentru a avea noroc tot anul,el trebuie primit în casă. Însă,dacă prima persoană care trece pragul este o femeie,atunci ea va aduce cu sine ghinionul. În Banat,există superstiţia ca mireasa să arunce în ziua nunţii boabe de mac,mai exact,atâtea boabe câţi ani nu vrea să aibă copii.Recente

corpul uman  sursa   Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST  Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste  Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale  Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele  Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg
Care sunt punctele tale forte  Sursa imagine shutterstock 1619843515 jpg
Dumnezeu jpg
Barfa jpg
Respiratie ciclica jpg
Sfintii Trei Ierarhi  Sursa foto Shutterstock jpg
Casatorie jpg