Cifra 100, semnul fericirii eterne
Simbolizează, la scară mică, infinitul şi corespunde celei de-a nouăsprezecea arcană din Tarot, reprezentând Soarele - adică individualitatea. În literatura creştină, 100 este semnul fericirii eterne.
- 100 de soldaţi romani l-au escortat pe Iisus Hristos,în timpul nevoioasei Sale ascensiuni pe Golgota.
- În Coran,se menţionează că femeia şi bărbatul vinovaţi de adulter vor fi pedepsiţi fiecare cu câte 100 de lovituri de bici. În Evanghelia lui Barnaba,se spune că Adam şi Eva au plâns timp de 100 de ani,după căderea din Rai.
- În anumite secte oculte,numerele 1,10 şi 100 reprezintă „unitatea“ sau „perfecţiunea originară“. De aceea,membrii comunităţii lor se divizează în grupuri de 100,fiecare astfel de fracţiune fiind supervizată de un consiliu de 10 persoane – acestea supunându-se,la rândul lor,unui singur şef.
- Divina Comedie a lui Dante totalizează 100 de cânturi,din care 33 sunt consacrate Purgatoriului,33 Cerului şi 34 Infernului.
- A doua domnie a împăratului francez Napoleon Bonaparte a durat 100 de zile,de la 20 martie la 22 iunie 1815. S-a sfârşit prin bătălia de la Waterloo.
- Argus,gigantul din mitologia greacă,era dotat cu 100 de ochi şi dormea cu ei deschişi. Astăzi,este simbolul paznicului vigilent.
- Cetatea Teba,veche capitală a Egiptului antic,avea 100 de porţi.
- 100 este numărul subunităţilor în cazul majorităţii monedelor naţionale din lume.
- Reprezintă temperatura de fierbere a apei,în grade Celsius,dar şi numărul anilor dintr-un secol.
- Conform Bibliei,Abraham,unul din cei trei patriarhi biblici,avea 100 de ani când s-a născut fiul său,Isaac.