Ciurica, ziua împăcării
Pe 15 iulie are loc o sărbătoare ciudată: Ciurica. În tradiţia populară ea este o făptură înspăimântătoare, care le dădea femeilor dreptul ca, de ziua ei, să-şi pedepsească bărbaţii. Oamenii evitau acum orice ceartă pentru a nu avea parte de neînţelegeri tot anul.
Amintirea acestei creaturi apare şi-n ameninţările adresate copiilor în unele părţi ale ţării:„Astâmpără-te că vine Ciurica!”,„Stai cuminte că primeşti Ciurica!”. În această zi,în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Mucenic Chiric,pomenit în legendele populare sub numele de Chiric Şchiopul.
Circovii de vară
Miezul verii este marcat de o sărbătoare care durează trei zile (între 15 şi 17 iulie):Circovii de vară. În aceste zile nu se lucrează,pentru ca nu cumva oamenii să fie „loviţi” sau „luaţi” de Circovi,ceea ce înseamnă că ar căpăta o boală psihică.
Conform tradiţiei,se crede că „ţinerea Circovilor” fereşte holdele de grindină,casele de incendii,turmele şi cirezile de lupi sau de alte animale sălbatice. Singurul lucru permis în aceste zile era culesul pelinului pentru confecţionarea măturilor.