Creştinii catolici sărbătoresc Paştele!

1 68993 original jpg jpeg

Pentru credincioşii de rit catolic de pretutindeni, astăzi se desfăşoară una dintre cele mai importante sărbători ale anului: Învierea Domnului.

Anul acesta,Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă nu celebrează în aceeaşi zi Sfintele Paşti,între cele două sărbători existând o diferenţă de cinci săptămâni. Explicaţia constă în faptul că sunt urmate două calendare diferite.

Din secolul al XVI-lea,Biserica Catolică foloseşte calendarul gregorian,iar din 1923,Biserica Ortodoxă a adoptat calendarul iulian. Încă o diferenţă este aceea că Biserica Apuseană (Catolică) fixează data Sfintelor Paşti cu ajutorul unor tabele ecleziastice,la prima lună plină de după echinocţiul de primăvară,în timp ce Biserica Estică (Ortodoxă) o stabileşte în funcţie de prima lună plină astronomică,având grijă ca sărbătoarea ebraică Pesah a eliberării din robia Egiptului să nu coincidă cu cea a Învierii Domnului,ci să aibă loc după ea.

Preoţii săvârşesc un ritual de purificare

În fiecare an,prin celebrarea Sfintelor Paşti,catolicii retrăiesc patimile lui Iisus şi întâlnirea ucenicilor cu Hristos Înviat. Săptămâna pascală începe din Duminica Floriilor şi se finalizează cu sărbătoarea Învierii Domnului. În Joia Sfântă sau Joia Mare are loc Sfânta Liturghie a Cinei de Taină.

Înainte de aducerea Darurilor (Ofertoriu),preotul săvârşeşte ritualul „spălării picioarelor“,dovadă de umilinţă şi de dragoste creştină.

Este un gest care aminteşte de cel făcut de Iisus pentru apostolii Lui. Preotul renunţă la veşmintele mov,de liturghie,purtate în semn de doliu pe timpul postului,şi spală picioarele a 12 bărbaţi din comunitate,aleşi indiferent de starea lor financiară. Este ajutat de ministranţi (paracliseri),care poartă un vas cu apă şi un prosop. După liturghie,creştinii catolici rămân până spre dimineaţă la rugăciunile de priveghere,aşa cum Hristos s-a rugat în Grădina Ghetsimani.

Prima binecuvântare de Sfintele Paşti a Papei Francisc

Papa Francisc va transmite tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi“ în faţa pelerinilor adunaţi la Roma în prima zi de Paşte,la slujba de Liturghie. Papa Francisc va rosti „Hristos a înviat!“ în peste 60 de limbi,inclusiv în limba română. Încă de la începutul pontificatului său,Suveranul Pontif a dorit să-i ajute pe cei săraci şi pe tineri,motiv pentru care a şi celebrat mesa şi ritualul „spălării picioarelor“ din Joia Sfântă la o închisoare pentru minori.

Ştiai că....şi credincioşii protestanţi,şi cei evanghelici celebrează Învierea Domnului tot în funcţie de calendarul gregorian?

Creştinii catolici vor mai serba Sfintele Paşti împreună cu ortodocşii anul viitor pe 16 aprilie 2017 şi pe 20 aprilie 2025.

Obiceiuri pascale la catolici din lume 

Pentru a sărbători Învierea Domnului,britanicii îşi împodobesc bisericile cu liliac şi organizează parade spectaculoase,la care se dansează. Un dans specific Paştelui („Morris dance”) este foarte asemănător căluşarilor noştri.

În Italia,la micul dejun din ziua de Paşte,se mănâncă o prăjitură tradiţională cu migdale şi fructe confiate,„colomba”,iar a doua zi,toată familia merge la picnic. Polonezii nu pun pe masă mâncare caldă în dimineaţa Paştelui şi au obiceiul „împărţirii oului”:un singur ou tăiat bucăţi,cu sare şi piper,este împărţit cu membrii familiei şi fiecare îşi pune o dorinţă.

În Mexic,în seara dinaintea Paştelui,mii de oameni ies pe străzi şi dau foc,simbolic,desenelor sau păpuşilor care-l înfăţişează pe Iuda. Păpuşile sunt umplute cu bomboane,dulciuri şi surprize,astfel că atunci când se rupt,dulciurile se împrăştie pe stradă.



Recente

Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg