Cum să incluzi mişcarea în activităţile zilnice: 6 sfaturi practice!
Majoritatea adulţilor ar trebui să facă minim 150 de minute de exerciţii pe săptămână, la o intensitate moderată, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să îţi faci abonament la sală.
1. Fă mişcare imediat ce te-ai trezit
Începe-ţi ziua în cel mai plăcut mod,în paşi de dans sau făcând câteva exerciţii uşoare,numai bune pentru a te trezi de tot. Va avea un efect mai revigorant decât cafeaua. Alege un program uşor de 10-15 minute care să includă 3 minute de genuflexiuni,5 minute de alergări cu genunchii la piept şi 3 minute de flotări. Apoi faci un duş rapid şi eşti gata de lucru.
Dacă nu ai niciodată timp pentru asta,încearcă să te culci seara cu 10 minute mai devreme.
2. Joacă-te cu copiii
În cazul în care nu poţi să scapi de copii timp de câteva minute,găseşte o modalitate de a-i implica în antrenamentele tale. De exemplu,îi poţi ruga să te ţină de picioare atunci când faci abdomene. Sau îi poţi aşeza pe spatele tău,atunci când faci flotări. Sigur vă veţi distra de minune.
3. Profită de timpul pierdut în trafic
Zilnic,pierzi zeci de minute în trafic,aşa că poţi găsi moduri ingenioase de a profita de asta şi de a face puţin sport. Poţi să lucrezi muşchii fesieri,dacă stai pe scaun,încordându-i timp de minim 30 de secunde,de exemplu.
4. Alege traseul lung
Dacă timpul îţi permite,alege drumul cel mai lung până la serviciu. În acest sens,poţi lua autobuzul de la staţia următoare sau poţi parca maşina puţin mai departe de birou ori poţi alege să urci pe scări cele trei etaje. Aceşti paşi suplimentari se pot adăuga la programul tău zilnic de sport,dacă începi să îi aplici în mod regulat.
5. Ai încredere în exerciţiile cardio
Cercetările sugerează că persoanele care fac exerciţii la capacitate maximă timp de aproximativ zece minute pot înregistra aceleaşi rezultate ca şi cei care fac exerciţii fizice moderate pentru perioade mai lungi de timp.
6. Fă curăţenie în casă
Nu te mai eschiva de la dus gunoiul,dat cu aspiratorul sau de la bătut covoarele. Treburile casnice mici,cum ar fi curăţatul prafului sau tăierea gazonului,te pot ajuta să faci mişcare,fără efort suplimentar.