Cum te ajută Agheasma mare de la Bobotează
La vreme de necaz, Agheasma mare are harul de a-ţi aduce pace şi alinare sufletească. În cele ce urmează, vei afla cum îţi este de folos.
În fiecare iarnă,pe 6 ianuarie,creştin-ortodocşii sărbătoresc botezul Domnului Iisus Hristos în apa Iordanului.
Preoţii săvârşesc slujba de Bobotează,de sfinţire a apei,care capătă virtuţi tămăduitoare.
O parte este folosită de preot pentru ritual,o alta este împărţită credincioşilor,pentru a le fi de folos tot anul.Rânduiala bisericească spune că Agheasma mare trebuie să fie băută timp de opt zile de la sfinţire,în fiecare dimineaţă,pe nemâncate.
E mare păcat să bei din agheasmă după ce ai mâncat,să o verşi sau să o arunci,ea fiind sfinţită prin harul Sfântului Duh şi prin rugăciunea preoţilor. Dacă-ţi mai rămâne agheasmă,o poţi păstra lângă icoane.
Tot din ea ai voie să bei după spovedanie,la sărbătorile mari şi în zilele de post.
Duhovnicii spun că Agheasma mare te întăreşte în credinţă şi te împiedică să păcătuieşti.
Preoţii o păstrează în biserică în agheasmatar şi o folosesc apoi la ierugii (slujbe de binecuvântare şi de sfinţire a oamenilor şi a lucrurilor).
Preoţii sfinţesc cu ajutorul Agheasmei mari crucile şi troiţele,viile şi grădinile năpădite de dăunători,casele,veşmintele preoţeşti şi multe altele.
Din vremuri străvechi,se spune chiar că mâncarea sau băutura în care se pune agheasmă nu se strică.
De asemenea,când ai necazuri mari,te-ai îmbolnăvit,ai de trecut examene importante,pleci departe de familie sau simţi că se apropie un pericol asupra ta,pe lângă rugăciunile sau acatistele rostite cu credinţă,te ajută agheasma.
Băută dimineaţa,pe nemâncate,apa sfinţită este tămăduitoare,îţi dă linişte şi te ajută să treci mai uşor peste încercările vieţii.
Ce este Agheasma mică?
La fiecare început de lună şi la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii,preotul săvârşeşte una dintre cel mai des întâlnite slujbe,aceea de sfinţire a apei pentru agheasma mică.
Cu ajutorul acestei aghesme,preotul stropeşte casa şi pe cei care locuiesc în ea,făcând semnul crucii,într-un ritual de curăţire,de purificare.