Datini şi superstiţii de Buna Vestire
În fiecare an, în ziua de 25 martie, creştinii ortodocşi celebrează Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Numită şi Blagoveştenie,această sărbătoare cinsteşte ziua în care Arhanghelul Mihail a binevestit Maicii Domnului că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Îngerul a intrat în camera Fecioarei şi i-a spus:„Bucură-te,tu,căreia ţi s-a făcut mare har;Domnul este cu tine,binecuvântată eşti tu între femei!“. Maria s-a mirat foarte tare de cuvintele acestea şi se întreba ce puteau ele să însemne. Dar îngerul,citindu-i gândurile,i-a răspuns înainte de a fi fost întrebat:„Nu te teme,Maria,căci ai primit îndurare înaintea lui Dumnezeu. Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu,căruia îi vei spune Iisus. El va fi mare şi va fi numit Fiul Celui Preaînalt“. Maria,ştiindu-se neprihănită,l-a întrebat pe Arhanghelul Mihail:„Cum va fi aceasta,de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?“„Duhul Sfânt se va pogori peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri;pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema“. Ceea ce s-a întâmplat,nouă luni mai târziu,când a venit pe lume Pruncul Sfânt.
Prevestiri de Ziua Cucului
Ziua de 25 martie mai este numită şi Ziua Cucului,pentru că la această dată suflarea satului se aştepta să audă cântecul acstei păsări. Potrivit tradiţiei populare,de la Buna Vestire şi până la Sân Petru,cucul are multe sarcini de dus la bun sfârşit,de la prezicerea viitorului şi a timpului probabil până la a aduce veşti despre iubit/iubită. Însă pentru ca glasul păsării să fie auzit,cei care aşteptau acest eveniment trebuiau să îndeplinească trei condiţii:să nu fie flămânzi,să nu fie supăraţi şi să aibă bani în buzunar. Se spune că dacă un om va auzi cântecul cucului în spatele sau în stânga sa,iar el este cu stomacul gol,nemâncat şi flămând,este un semn rău. Şi tot în popor se crede că în această zi bătrânii pot afla câţi ani mai au de trăit,iar tinerii câţi ani mai au până la căsătorie,numărând de câte ori îşi cântă cucul numele. Însă înainte de a afla aceste lucruri,ei trebuie să întrebe cucul. Cei dintâi vor spune:„Cucule,puiucule/Câţi ani îmi vei dărui/Până ce eu voi muri?“,în vreme ce tineri vor întreba:„Cucule,voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura/mărita?“. Fiecare cântat al cucului va însemna un an. Pentru tineri,tăcerea cucului era motiv de mare bucurie,aceasta însemnând că fericitul eveniment,căsătoria,va avea loc foarte curând.
Ritualuri vechi de când lumea
Persoanele în vârstă din mediul rural sunt tributare unor credinţe vechi de sute de ani. Astfel,acestea nu pun ouă sub cloşcă în ziua de 25 martie,convinse fiind că din ele vor ieşi pui cu două capete şi patru picioare. Dar nici nu mănâncă ouăle date de găini în această zi,ci le aruncă,pe motiv că nu sunt bune. Tot în această zi,pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă pentru că toţi peştii din acea apă ar putea muri. Se mai spune că,de Buna Vestire,vrăjitoarele au puteri mai mari decât în restul anului şi că ele prepară o mămăligă din porumb proaspăt măcinat care are puterea de a ucide peştii din lacuri,de a opri rodul pomilor şi de a le face pe vaci să nu mai dea lapte. Pentru a se păzi de astfel de nenorociri,oamenii trebuie să îşi tămâieze casele,să poarte lenjeria pe dos şi să arunce pe fereastră o ceapă,spunând:„Na,ia de aici pomană de sufletul vrăjitoarelor“. În această zi,în unele zone ale ţării,se obişnuieşte să se pună pâine,sare şi apă pe pragul casei,din care se vor hrăni şi bea îngerii care păzesc un an întreg gospodăria.
Obiceiuri din diverse zone ale ţării
În Maramureş:oamenii aprind focuri în curţi şi le menţin până în zorii zilei,arzând tot ce le este nefolositor în gospodărie. Fumul care se ridică ar avea şi puterea de a alunga blestemele şi gândurile negre.
În Transilvania:Dimineaţa,primul membru al familiei care se trezeşte îşi pune clopoţei la picioare,ia o oală cu jar,pune tămâie şi înconjoară de trei ori casa şi grajdurile cu animale. Apoi merge la pomi,face la baza fiecăruia câte un foc slab şi se uită dacă dă semne că va rodi. Cel care nu arată vreun semn este ameninţat cu tăişul toporului şi stropit cu ţuică, spunându-i-se:„Daca nu rodeşti,te tai!“.
Ştiai că...
... femeile care doresc să rămână însărcinate ţin post negru de Buna Vestire,beau agheasmă şi se roagă Maicii Domnului să facă o minune?
... în ziua de 25 martie credincioşii au dezlegare la peşte?
... oamenii nu trebuie să se certe sau să fie supăraţi unii pe alţi în ziua de Buna Vestire,pentru că altfel vor avea ghinioane tot anul?