De ce e bine să ţii post negru în ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul

1 taierea capului sf ioan botezatorul jpg jpeg

În fiecare an, la 29 august, creştinii îşi amintesc de patimile Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie la finalul lunii august.

Se spune că este bine să ţii post în această zi, din respect pentru viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, care era un exemplu de smerenie. Fiu al lui Zaharia, un preot din Ierusalim şi al Elisabetei, care era rudă cu părinţii Fecioarei Maria, Sfântul Ioan Botezătorul a fost numit de Hristos Însuşi „cel mai mare om născut din femeie“. Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament, fiind considerat „Îngerul Domnului“.

Retragerea în pustiu

La maturitate, Ioan Botezătorul se retrage în pustiul Iudeii, unde a petrecut mulţi ani în post şi în rugăciune, până când un înger i-a spus că a venit momentul să predice venirea lui Mesia. Este primul exemplu de viaţă în sihăstrie şi cel dintâi misionar creştin. Se spune că purta haine din piele de cămilă şi se hrănea cu miere de albine şi lăcuste. Din sihăstrie a ieşit doar ca să-i îndrume pe oameni să renunţe la idoli, la averi şi să se boteze cu credinţă într-un singur Dumnezeu.

Întemniţat la ordinul lui Irod

Potrivit scripturii, cuvântul Sfântului Ioan era îndrăzneţ şi tăia ca o sabie dacă îi observa pe cei care păcătuiesc. Aşa a atras mânia regelui Irod Antipa al Galileii. Acesta a comis un adulter cu Irodiada, soţia fratelui său, Filip. Au rămas vestite în istoria creştinismului vorbele moralizatoare ale Sfântului Ioan: „Nu ţi se cade ţie să ai de soţie pe femeia lui Filip, fratele tău!‟.

La ordinul regelui, Ioan a fost întemniţat. Irodiada şi-a îndemnat apoi fiica, pe Salomeea, să-i promită lui Irod că va dansa la ospăţul dat în cinstea zilei lui de naştere dacă-i va fi adus capul Proorocului Ioan Botezătorul. În aceeaşi zi, Irod a poruncit ca sfântul să fie ucis şi i-a oferit Salomeei capul acestuia. Trupul Sfântului Ioan a fost îngropat în Ierusalim, în timp ce capul a fost luat de Sfânta Ioana, care lucra pentru Irodiada. Ea l-a pus într-un vas de lut şi l-a îngropat pe muntele Eleonului, de lângă Ierusalim.

Tradiţii şi obiceiuri

Ziua de 29 august este asemănată cu Vinerea Patimilor şi se spune că se cuvine să postim în această zi, aşa cum o facem în fiecare vineri. Această sărbătoare a adunat de-a lungul timpului mai multe tradiţii şi superstiţii. Se spune că atunci când se prăznuieşte Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul nu trebuie să foloseşti cuţitul la masă, ci să rupi totul cu mâna. Este intezis consumul de fructe şi legume rotunde, cum sunt pepenii sau varza. Una dintre cele mai respectate tradiţii este ţinerea postului negru, iar cei care îl respectă se vor curăţa de păcate.

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

„Proorocule sfinte Botezătorule, pentru mulţimea minunilor tale celor vrednice de laudă, de ţi-am aduce cântări şi glasuri care să minuneze tot neamul omenesc, nimic nu săvârşim cu vrednicie, faţă de darurile tale, pe care le dăruieşti nouă celor ce cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!“ (fragment din „Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul“).