Deniile aduc lumina în suflet
Din seara Floriilor până în Vinerea Mare, credincioşii ortodocşi merg la biserică să asculte cele mai profunde, mai frumoase şi mai înălţătoare slujbe: Deniile.
Săptămâna Patimilor,ultima din Postul Mare,este cea în care majoritatea creştinilor se pregătesc cu trup şi suflet pentru Învierea Domnului,cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Deniile sunt slujbele pentru suflet ce se ţin seară de seară în această săptămână şi adună în biserici o mulţime de credincioşi.
De luni până vineri,preoţii evocă ultimele zile din viaţa lui Isus Hristos,până la momentul răstignirii şi al morţii. Ultimele două slujbe din aceste zile,adică cea de joi şi cea din „Vinerea Mare”,sunt cele mai importante şi mai emoţionante.Denia Mică
La slujba de joi,numită şi Denia Mică,preotul le citeşte credincioşilor cele 12 Evanghelii şi predică despre Cina cea de Taină şi despre trădarea lui Iuda,care l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginţi.
Bolnavii,dar şi cei care au necazuri mari,înnoadă mătănii în timpul slujbei,făcând câte un nod pentru fiecare Evanghelie citită şi pentru fiecare rugăciune spusă de preot. Aceste mătănii sfinţite le aduc apoi sănătate şi noroc pe parcursul anului.
Cei care au ţinut Postul Mare se spovedesc,se împărtăşesc ca să întâmpine lumina Domnului cu sufletul şi trupul curate. Gospodinele înroşesc ouăle numai în această zi.
Denia Mare
La slujba de vineri seară,numită şi Denia Mare sau Denia Prohodului,preotul le aminteşte credincioşilor de ultima zi din viaţa lui Isus,de chinurile Sale şi cum a fost răstignit pe Cruce.
Tineri şi bătrâni trec pe sub masa plină de flori care simbolizează catafalcul Mântuitorului. Pe ea este aşternut Sf. Epitaf,o faţă de masă pictată cu aşezarea în mormânt a Mântuitorului.
Apoi se cântă Prohodul,moment de mare dramatism religios,de fapt slujba de înmormântare a lui Isus Hristos. Pentru că în această zi Hristos a fost răstignit şi a murit pe Cruce,credincioşii nu lucrează,ca într-o zi de doliu.
În toate familiile de credincioşi,deniile sunt aşteptate cu multă emoţie,smerenie şi cu rugăciune. Până în seara Floriilor,gospodinele termină curăţenia din case şi ogrăzi,căci nici un lucru nu trebuie să rămână nespălat,iar copiii văruiesc pomii din livezi şi din grădini.
Cei mici se îmbracă în haine de sărbătoare când merg la denii,iar femeile poartă haine de doliu. Rugăciunile rostite în Săptămâna Patimilor,însoţite de post negru şi de spovedanie,îi ajută pe credincioşi să-şi găsească pacea sufletească şi să întâmpine curaţi lumina tainică şi sfântă a Învierii.
Rugăciune din Săptămâna Patimilor
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele,duhul trândăviei,al grijii de multe,al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie;
Iar duhul curăţiei,al gândului smerit,al răbdării şi al dragostei dăruieşte-l mie,robul Tău.
Aşa,Doamne,Împărate,dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu,că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.”