Fecioara Maria de la Schitul Călugăra te ajută la greu
Continuăm serialul nostru cu icoana Maicii Domnului descoperită la Mănăstirea Călugăra din judeţul Caraş-Severin. De peste 150 de ani, ea însănătoşeşte credincioşii care vin să i se închine.
Te-ar mai putea interesa:
Icoana care ascultă ruga femeilor fără copii
Minunile de la Mănăstirea Piatra Scrisă
La numai doi kilometri de comuna Ciclova-Montană,de lângă Oraviţa,departe de zgomotele oraşului,se află Mănăstirea Călugăra. Este adăpostită de o stâncă de aproape o mie de metri,numită „Stânca Rolului”. Urcuşul până la mănăstire este greu,dar efortul este răsplătit de marea bucurie care te cuprinde la vederea mănăstirii. Şi mai mare este mulţumirea sufletească a celor care se roagă icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului,de a cărei descoperire se leagă însăşi ridicarea mănăstirii.Cum a fost găsită icoana
Acum nu mai puţin de 180 de ani,un păstor din comuna Ciclova-Montană a auzit pentru prima dată cântările îngereşti care veneau de sub „Stânca Rolului”. După aceea,localnicii au început să vină în pelerinaj la acest loc,aducând cu ei icoane pictate sau sculptând unele în copacii din apropiere. Chiar atunci este posibil să fi avut loc primele minuni ale icoanei Maicii Domnului,pe atunci încă nedescoperită.
Vestea minunilor făcute la „Stânca Rolului” s-a dus repede. Credincioşii nu mai pridideau să vină să se roage în acest loc. Într-o zi de iulie a anului 1858,cântările din interiorul stâncii au început să se audă atât de tare,încât oamenii s-au decis să facă săpături. Nu mică le-a fost uimirea să decopere o peşteră lucrată de mâna omului,care fusese astupată în timp şi despre care au bănuit că ar fi fost altarul unei vechi mănăstiri. În peşteră,au găsit moaştele unui sfânt necunoscut şi o icoană ceruită a Maicii Domnului.
După ce a fost descoperită,icoana Maicii Domnului a fost dusă la o biserică din Oraviţa,în lipsa unei biserici a locului. N-au trecut decât două zile de la mutarea icoanei şi aceasta a dispărut fără urmă din biserica din Oraviţa. Mare a fost bucuria credincioşilor când au regăsit-o după o perioadă la locul ei din peşteră,acelaşi unde a fost găsită prima dată.
Şi aşa s-a decis ridicarea unei mănăstiri. Iar de atunci,la icoana Maicii Domnului s-au închinat mii de credincioşi. Creştini bolnavi din toate colţurile ţării se ostenesc să ajungă la icoana Maicii Domnului şi se însănătoşesc ca prin minune după ce se roagă sfintei icoane.
La fel ca în vechime,icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ascultă şi astăzi necazurile oamenilor,oferind alinare. O credincioasă din Timişoara,căreia i se depistase o tumoare,a venit să se roage Maicii Domnului.
La o vreme după aceea,medicii ei au constatat că tumoarea dispăruse. Trecuseră numai şase luni de când aceiaşi medici îi spuseseră că are şanse mici să trăiască. O altă minune a icoanei s-a petrecut în 2003. Pe atunci,Maria Apostol din Sibiu,ştiind că are o tumoare la sân inoperabilă,obişnuia să vină aici la Sfântul Maslu în fiecare săptămână din Postul Mare al Paştelui şi se ruga la icoana Maicii Domnului. În Săptămâna Luminată,medicul ei a constatat cu surprindere că tumoarea dispăruse.
Minunile icoanei s-au ţinut lanţ de-a lungul vremii. Dintre ele,cea a unei tinere din Lugoj este cu adevărat emoţionantă. De doi ani,fata avea insuficienţă renală. Deşi făcea dializă şi se simţea rău,s-a luptat să ajungă la icoana Fecioarei,unde s-a rugat fierbinte. Când s-a pregătit să coboare de la schit,i s-a spus că există un rinichi compatibil şi i se poate face un transplat. În timpul operaţiei,ea s-a simţit protejată,ca şi cum Maica Sfântă ar fi îmbrăţişat-o.
Schitul vestit pentru icoanele sale
Icoana Maicii Domnului nu este singura icoană făcătoare de minuni de la Schitul Călugăra. Cea de-a doua icoană recunoscută pentru puterea ei tămăduitoare este cea a Sfântului Ilie.
Aceasta a fost încrustată în lemnul unui fag din apropierea locului unde au fost descoperite icoana Maicii Domnului şi moaştele sfântului necunoscut. În ciuda celor peste 100 de ani care au trecut peste această icoană,ea nu a fost acoperită de scoarţa copacului şi este de ajutor şi astăzi bolnavilor care vin să se roage la ea.