Icoana făcătoare de minuni de la Nămăieşti
Mănăstirea Nămăieşti face parte, alături de Cetăţuia şi de Corbii de Piatră, din triunghiul de schituri rupestre aflate în zona Câmpulung Muscel. Aici încă se întâmplă minuni.
Mănăstirea de la Nămăieşti este un loc plin de pace. Căsuţele maicilor,înconjurate de flori,sunt strânse la baza dealului unde se află biserica rupestră,vechi templu păgân transformat de Sfântul Apostol Andrei în loc de închinare creştin. Locaşul adăposteşte o icoană de mare preţ,care se spune că a fost pictată după chipul adevărat al Maicii Domnului.
Înainte de răstignirea lui Iisus,Fecioara Maria i-a cerut Apostolului Luca să picteze 12 icoane care să o întruchipeze cu pruncul Iisus în braţe. Luca era medic şi nu pictase niciodată,dar a ascultat porunca şi a zugrăvit cele 12 icoane.
Ele au fost date apoi câte una fiecărui apostol care a plecat să propovăduiască credinţa în lumea întreagă. Sfântul Apostol Andrei,ajungând pe aceste meleaguri,a adăpostit icoana în peştera de la Nămăieşti. Din cele 12 icoane s-au păstrat doar trei:cea de aici,una la Vatican şi una în Grecia.
Descoperire miraculoasă
Modul în care a fost găsită icoana este unul miraculos. După ce Sfântul Apostol Andrei a lăsat-o ascunsă în peşteră au trecut multe secole. Legenda spune că trei păstori au înnoptat în apropierea peşterii cu turmele lor.
Au avut toţi trei acelaşi vis:în dangăt de clopot li s-a arătat un înger,care le-a spus că în acea stâncă se află icoana cu chipul adevărat al Maicii Domnului. Dimineaţa,şi-au povestit visele pe care le-au avut. Înfricoşându-se,au hotărât să se mute de partea cealaltă a muntelui.
Visul s-a repetat şi a doua noapte,iar într-a treia a venit chiar Fecioara Maria,care i-a condus la intrarea în grotă şi i-a îndemnat să facă un locaş de închinare acolo unde vor găsi icoana. Cei trei păstori au pus hramurile mănăstirii:Izvorul Tămăduirii şi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Fecioara Maria le ajută credincioşilor
Maica Domnului din icoană le ajută celor care se roagă cu credinţă. În Primul Război Mondial,întreaga mănăstire a fost bombardată,iar biserica a ars,cu tot ce avea înăuntru:strane,iconostas,alte icoane.
Doar icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca nu a ars. Una din măicuţe ne spune că pentru orice ne-am ruga în faţa ei – suferinţe,reuşită la examene sau la serviciu – Fecioara ne ascultă şi duce rugăciunea mai departe la Fiul ei.
Noi trebuie doar să ne rugăm cu încredere,iar cea mai importantă rugăciune pe care o putem face este aceea ca Dumnezeu să ne călăuzească pe drumul cel bun către El. Mă uit la icoană şi nu mă pot sătura să o privesc. Izvorăşte atâta pace şi dragoste din ea. Nu-i de mirare că,pentru a o vedea,mii de pelerini poposesc aici an de an.
Localitatea fără locuitori
Se spune că numele localităţii se trage de la exclamaţia Sfântului Apostol Andrei când a cercetat locul:„Nemo est!”,adică „Nu e nimeni!”. Văzând peştera,el crezuse că acolo se ascunde un preot păgân şi a intrat cu gândul să-i propovăduiască credinţa,dar locul era gol.