Icoane făcătoare de minuni
Nu se cunoaşte cu exactitate numărul icoanelor făcătoare de minuni şi nici al creştinilor binecuvântaţi cu puterile lor miraculoase. Sunt multe în România, iar despre ele s-a aflat chiar şi dincolo de graniţe.
Noi te invităm într-un pelerinaj virtual prin câteva locuri binecuvântate,iar dacă pleci în vacanţă,unele pot fi chiar puncte de atracţie pe harta călătoriei tale.
Icoana Maicii Domnului,Mănăstirea Nămăieşti,judeţul Argeş
Legenda spune că această icoană a fost pictată chiar de Sfântul Evanghelist Luca şi a fost înrămată în argint în anul 1798. Credincioşii vin cu zecile de mii pentru a primi ajutor atunci când sunt bolnavi,dar şi pentru a găsi linişte în cazul conflictelor din familie. Femeile care nu pot avea copii şi îşi doresc să devină mame îşi găsesc deseori un sprijin în această icoană care,se zice,că a făcut multe familii fericite.
Icoana Sfântului Mina,Biserica Sf. Mina,Bucureşti
Despre minunile acestei icoane s-a aflat odată cu un puternic incendiu care a ars în întregime biserica în anul 1847. Icoana a rămas însă intactă în catapeteasmă,în mijlocul flăcărilor. Iar de atunci,credincioşii primesc des dovezi de miracole. Este icoana la care se roagă cel mai profund,în aşteptarea unei minuni,femeile care vor să se căsătorească şi cei care au pierdut averi,dar şi familii.
Icoana Maicii Domnului,Mănăstirea Neamţ,judeţul Neamţ
Localnicii spun că aici se află „cea mai veche şi mai valoroasă icoană făcătoare de minuni“. Povestea este una cu adevărat fascinantă,iar stareţul o povesteşte cu răbdare fiecărui călător. Istoria ei începe în Lydda,oraş din Israel,chiar pe vremea când propovăduiau apostolii Petru şi Ioan. Acolo fusese ridicată o mică biserică drept mulţumire Fecioarei Maria,iar cei doi apostoli au chemat-o pe Maica Domnului s-o binecuvânteze.
Apostolii au ajuns înaintea Ei şi au văzut primii chipul Fecioarei,pictat ca prin minune pe un stâlp de lemn din apropierea bisericii. Bucurându-se de minunea aceea,Maica Domnului a înzestrat icoana cu putere vindecătoare. Se zice că în urmă cu mulţi ani,un duhovnic al mănăstirii a fost orb şapte ani şi,cum nu mai putea merge la biserică s-a rugat cu lacrimi Fecioarei Maria să-i redea vederea ca să poată sluji din nou. N-a trecut mult timp şi a început să vadă atât de bine,că nici de ochelari nu mai avea nevoie.
Citeşte şi:
Icoane care amintesc de Naşterea Maicii Domnului
Icoana care redă lumina ochilor
Miracolele icoanei de la Cacica
Icoana Maicii Domnului cu pruncul,Mănăstirea Ghighiu,jud. Prahova
Icoana a poposit de scurt timp în ţara noastră. A fost adusă tocmai din Siria,la Catedrala Patriarhală din Bucureşti,în anul 1958. Se spune că icoana i-ar fi cerut în somn Patriarhului Teoctist să o ducă la Ghighiu. Femeile care vor să aibă copii,dar şi cei care vor să scape de boli grave fac drumuri lungi tocmai până la Ghighiu pentru o minune în viaţa lor.
Icoana Maicii Domnului,Mănăstirea Nicula,jud.Cluj
Este una din cele mai renumite icoane din ţară,iar paşii creştinilor mânaţi de boli iau deseori calea Mănăstirii Nicula din judeţul Cluj. S-a auzit la sute de kilometri de Icoana Maicii Domnului care face minuni,iar anual,zeci de mii de pelerini se adună aici. Aceştia înconjoară biserica,mergând în coate şi genunchi,ca jertfă pentru iertarea păcatelor. Se zice că această icoană are puterea de a aduce prunci în casele în care tinerele s-au chinuit mult timp să aducă pe lume un copil şi n-au reuşit.