Înălţarea Domnului: ce să faci şi ce să nu faci ca să-ţi meargă bine tot anul
Ortodocşii sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului, praznic ce are loc în fiecare an în ziua de joi din a şasea săptămână după Paşte.
În fiecare an, la 40 de zile după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Înălţarea Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului mai poartă şi numele Ziua Eroilor, deoarece sunt comemoraţi şi eroii căzuţi de-a lungul timpului pe câmpul de luptă.
În a 40-a zi după ce a înviat, Isus Hristos şi-a adunat Apostolii, le-a vorbit şi s-a înălţat la ceruri. Biblia relatează în Evanghelia după Luca, cum Hristos i-a luat pe ucenicii săi, i-a dus spre Betania, i-a binecuvântat şi, pe când îi binecuvânta, s-a îndepărtat de ei şi s-a înălţat la cer.
În această zi ortodocşii se salută unul pe celălalt cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat s-a înălţat!“. Gospodinele pregătesc diverse mâncăruri, iar ouăle înroşite nu trebuie să lipsească. Tot în această zi sunt şi Moşii de Ispas (în popor, sărbătoarea se mai numeşte şi Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit şi apoi a povestit Înălţarea Domnului), când se fac pomeni la care trebuie să se împartă pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.
Tradiţii şi superstiţii de Înălţare
Ca orice sărbătoare importantă şi aceasta este însoţită de anumite cutume, obiceiuri şi superstiţii. Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai. Vitele sunt bătute cu frunze de leuştean pentru a fi sănătoase tot anul.
Tot în această zi se sfinţesc plante de leac precum leuştean, paltin, alun, iar în unele regiuni din ţară oamenii se „bat“ cu leuştean ca să fie feriţi de boli şi de necazuri.
Evident, sunt şi interdicţii izvorâte din credinţa populară: se spune că nu e bine să împrumuţi sare sau să faci foc, fiindcă îţi va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor fi fertile. Totodată e bine să faci toate însămânţările înainte de această zi, căci tot ceea ce va fi plantat după nu va da roade.
Înălţarea mai e numită şi Paştele Cailor. O legendă populară spune că, la naşterea lui Isus, caii au nechezat făcând gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decat în ziua de Înălţare. În ziua de azi, expresia Paştele Cailor are sensul de „niciodată“.