Îndatoririle naşilor la nuntă
Prin Taina Cununiei, mirii primesc binecuvântarea Domnului în Biserică şi renasc spiritual. Această Sfântă Taină este presărată cu simboluri ale căror semnificaţii este bine să le ştii din vreme, astfel încât să fii pregătită dacă accepţi să fii naşă.
Îşi iau angajamentul de a-şi veghea finii
Înainte de a fi de acord să cununi, trebuie să chibzuieşti bine, pentru că va fi nevoie să fii părintele spiritual al finilor nu doar cu numele, ci să-i supraveghezi, din punct de vedere duhovnicesc, să fie buni creştini, să se respecte, să-şi crească apoi copiii cu credinţă în Dumnezeu. De aceea, preotul recomandă alegerea unor naşi mai în vârstă, botezaţi în aceeaşi religie cu a mirilor şi căsătoriţi de mai mulţi ani, pentru ca ei înşişi să fie un model de urmat şi să ştie să-i sfătuiască pe soţi la nevoie. Ar fi bine ca ei să locuiască aproape de fini şi să păstreze cu ei o relaţie apropiată, pentru a-i îndruma permanent. Tot înainte de a accepta să cununi este bine să ştii dacă vreunul dintre miri este la a patra căsătorie, pentru că Biserica nu o aprobă, considerând-o fărădelege.
Aleg data căsătoriei împreună cu mirii
Un alt rol al naşilor este să vegheze asupra finilor pentru ca aceştia să respecte rânduielile creştineşti legate de cununie. Ei trebuie să ştie că Sfânta Duminică este cea mai potrivită zi pentru săvârşirea cununiei religioase, sâmbăta fiind rezervată rugăciunilor pentru sufletele morţilor, şi că nu se fac nunţi în zilele de post şi în cele patru posturi de peste an, în ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti. Nu sunt permise cununiile religioase nici începând din Săptămâna Albă, socotită ca vreme de pregătire pentru Postul Sfintelor Paşti, până în Duminica Tomei, la finalul Săptămânii Luminate. Dacă mireasa urmează să nască sau a născut înainte de cununie, naşii o pot sfătui să se cunune cu logodnicul ei după ce trec cele 40 de zile de la naştere sau odată cu botezarea copilului.
Se implică în organizarea nunţii
Chiar dacă mirii şi naşii se înţeleg ce plăteşte fiecare, se obişnuieşte ca naşa să aleagă rochia miresei împreună cu ea, să-i cumpere voalul, parura şi năframa care va înlocui voalul, iar în ziua nunţii să ia lumânările pentru cununie, un buchet pentru mireasă şi altul pentru ea. De asemenea, pregăteşte o turtă, pe care o va rupe deasupra capului miresei la plecarea spre biserică, iar, pentru slujba religioasă vin şi pişcoturi, necesare pentru împărtăşire. Tot naşii ar fi bine să-i sfătuiască pe miri să se spovedească şi să se împace cu toate rudele înainte de ziua căsătoriei.
Pregătesc cele necesare cununiei
În ziua nunţii, naşii trebuie să se asigure că au pentru slujba religioasă certificatul de căsătorie civilă al mirilor, verighetele, lumânările de cununie, pişcoturile şi vinul, plata pentru slujbă. Naşa participă la gătirea miresei, rupe turta deasupra ei, în semn de binecuvântare. Naşul o conduce pe mireasă spre altar, iar naşa pe mire, aducând cu ei lumânările pentru slujbă, simbol al luminii călăuzitoare în căsnicie. Naşii pun inelele pe degetele mirilor împreună cu preotul, aşază cununiile pe capetele lor. La cântarea „Isaie, dănţuieşte!“, alături de miri şi de preot, naşii înconjoară masa din faţa altarului, ritual al bucuriei primirii Sfintei Taine a Cununiei. În timpul petrecerii care urmează cununiei, dacă mireasa este furată după miezul nopţii, este obiceiul ca naşul s-o răscumpere. Naşa scoate voalul miresei şi-l înlocuieşte cu o basma, semn al intrării în rândul femeilor măritate.
După 7 zile de la nuntă, naşii merg cu finii la o slujbă de binecuvântare, de aceea trebuie păstrate lumânările de la cununia religioasă.
Naşii, părinţi spirituali
„Naşii nu au numai un rol estetic şi ajutător în săvârşirea Tainei Cununiei, ci devin din acel moment părinţii sufleteşti sau duhovniceşti ai celor doi miri. Pentru cei doi miri, căsătoria şi mai ales cununia religioasă înseamnă o renaştere spirituală, naşterea unei familii, pentru care este nevoie de părinţi, aşa cum pentru naşterea fizică este nevoie de părinţi.“ („Biserică şi cult pe înţelesul tuturor“ , de Preot Prof. Dr. Nicolae Necula, Editura Europartner)
Ştiai că...
...mirii pot fi cununaţi şi de rudele apropiate ale mirilor, surori, fraţi, veri, cumnaţi, dar nu şi de părinţi, de cei din familie care s-au călugărit, care au divorţat sau au trecut la o altă religie?