Îngerul păzitor, ocrotitorul nevăzut
Când părintele diacon de la biserică ne-a spus că el îşi simte îngerul păzitor pe umărul drept, am fost puţin mâhnită, fiindcă eu n-am reuşit până acum să percep direct o astfel de entitate. Totuşi, în marile încercări ale vieţii, primim ajutor la timp, prin mijlocirea oamenilor. Uneori, suntem îngeri păzitori unii pentru alţii…
Îngerii sunt, pentru majoritatea dintre noi, fiinţe supranaturale care acţionează ca intermediari între Dumnezeu şi oameni. Iar un înger păzitor este unul căruia i s-a încredinţat misiunea de a proteja şi călăuzi o anumită persoană sau un anumit grup. Credinţa într-un înger păzitor e veche de când lumea. În secolul al V-lea, religia creştină a dezvoltat o adevărată teorie legată de îngeri şi de ierarhia lor. Atât Occidentul, cât şi Orientul împărtăşesc credinţa că îngerii păzitori au rolul de a proteja persoana pe care Dumnezeu le-o dă în grijă şi că sunt mesagerii omului către Divinitate.
Laila, îngerul păzitor în iudaism
Laila este un înger însărcinat cu concepţia şi graviditatea şi slujeşte ca înger păzitor de-a lungul întregii vieţi pământeşti. La moartea omului, îi duce sufletul în lumea de dincolo. Misiunea îngerului are două sensuri: de sus în jos, ca emisar al lui Dumnezeu şi de jos în sus, ca mesager de la om înspre Dumnezeu. El nu-şi poate revela adevărata sa formă omului, a cărui fiinţă şi instrumente ale percepţiei aparţin exclusiv lumii fizice, materiale — şi continuă să aparţină unei dimensiuni diferite chiar şi atunci când este perceput într-un fel sau altul.
Un dar la botez
Îngerul păzitor ni se dă de către Dumnezeu la botez, ca să ne ajute pe calea mântuirii. Preotul se roagă pentru pruncul adus la botez astfel: „Însoţeşte viaţa lui cu înger de lumină, ca să-l izbăvească pe el de toată bântuiala potrivnicului, de întâmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiază şi de năluciri rele”. Este mijlocitorul întâlnirii noastre personale cu Dumnezeu, martorul tăcut a ceea ce înfăptuim şi gândim, îndreptându-ne spre bine şi izbăvindu-ne de rău. Fără protecţia permanentă a îngerului păzitor, omul s-ar afla la bunul plac al demonilor. De aceea, prima rugăciune pe care o învaţă copiii mici este „Înger, îngeraşul meu“.
„Este îngerul lui!“
În Faptele Apostolilor din Noul Testament avem ca exemplu îngerul care l-a scos pe Sfântul Petru din temniţă. El vorbeşte ca o fiinţă umană, face să cadă lanţurile care-l ţineau legat pe Sfânt şi îl conduce afară, fără să fie văzut de paznici. Apoi, când Petru ajunge acolo unde erau strânşi ucenicii, servitoarea care-i aude glasul la uşă, aleargă să le spună tuturor celor prezenţi că Petru era acolo, dar fiindcă toţi ştiau că el era în închisoare, grupul răspunde: "Este îngerul lui!"
Dincolo de simţuri
Fiindcă aparţinem unor dimensiuni diferite, contactul cu îngerul poate avea loc doar dincolo de simţurile noastre. După ce te rogi, poţi avea o intuiţie, te poţi trezi cu un gând deosebit, care ştii că nu e al tău, fiindcă tu gândeşti altfel. Poţi avea un impuls să cunoşti o persoană de la care vei auzi un mesaj important, sau să citeşti o carte şi să găseşti ceva care să te inspire sau să te ajute. Acel impuls e posibil să-ţi fie transmis de îngerul tău.
… potrivit învăţăturii ortodoxe, ierarhia cerească se compune din nouă cete îngereşti? Acestea sunt grupate în trei trepte, după apropierea de Dumnezeu şi după starea de desăvârşire la care au ajuns. După numele lor, cunoaştem doar pe arhanghelii Mihail, Gavriil şi Rafail.
… prenumele Angela este derivat din grecescul angelos, care înseamnă mesager al zeilor sau înger?
… în Statele Unite, numele de Angela s-a aflat în topul primelor 10 nume de fete între anii 1965 şi 1979? Din 2008, mai popular a devenit Angelina.