Lavra Pecerska, locul unde îţi găseşti alinarea

1 46994 original jpg jpeg

În preajma Kievului se află un loc foarte căutat de pelerinii ortodocşi: Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor). Timp de peste 1.000 de ani, aici s-au nevoit călugări care au ajuns sfinţi, iar credincioşii vin să se roage pentru a primi ajutor.

Pe aceeaşi temă:

Maslul,slujba care vindecă trupul şi sufletul

Icoana care redă lumina ochilor

Mănăstirea cu 150 de sfinţi

Complexul monahal se află între două coline de pe malul Niprului. Bisericile ei impunătoare domină peisajul. Din clopotniţa imensă,se aud sunetele care cheamă credincioşii la rugăciune în fiecare dimineaţă la ora cinci.

Dar adevăratele comori ale Pecerskăi se află sub pământ:două peşteri şi galerii labirintice în care se află peste 150 de moaşte de sfinţi,printre care şi Sfânta Teodora,cea care a trăit în munţii Sihlei,de pe teritoriul ţării noastre.

Aici se nevoiau cuvioşii din trecut:unii se zăvorau,trăindu-şi întreaga viaţă într-o grotă şi rugându-se pentru toţi oamenii şi pentru mântuirea lor. Alţii au fost îngropaţi acolo după trecerea la Domnul. Cu vremea,mulţi dintre cei bine plăcuţi lui Dumnezeu au rămas cu moaşte întregi,care răspândesc o mireasmă de smirnă.Ajutor fiecăruia,după nevoie

Pelerinii rătăcesc prin acest labirint de galerii în căutarea sfinţilor pe care îi preţuiesc. Alţii nu ştiu exact unde vor să meargă,dar se opresc chiar acolo unde sufletul lor are mai multă nevoie.

Există moaşte la care oamenii vin să se roage pentru sănătate,cum ar fi cele ale Cuviosului Isaia,episcop de Rostov,sau cele ale Cuvioşilor Agapie şi Grigorie,care şi în viaţa lor pământească au săvârşit vindecări.

În alte locuri,pelerinii se opresc pentru că simt o uşurare,iar probleme presante îşi găsesc rezolvarea. Sfinţii văzători cu duhul Ieremia şi Matei sunt căutaţi de cei care vor să ia o hotărâre importantă.

Sunt atât de mulţi sfinţi aici,că nici nu ştii la care să te opreşti mai repede. Unul dintre ei este Longhin,care a fost,în timpul vieţii pământeşti,portarul mănăstirii. El avea un har aparte:cunoştea orice om de cum îl vedea,ştia dacă a venit cu intenţii bune sau nu.

Cei mai mulţi pelerini care merg la Lavra Pecerska trec şi pe la peştera Sfântului Iov,aflată în apropierea mănăstirii Poceaev. Aici se întâmplă un lucru greu de crezut:intrarea peşterii le este deschisă tuturor,dar cei care au ceva grav pe conştiinţă nu mai ies atât de uşor.

Când se întâmplă astfel de lucruri,cel în cauză trebuie neapărat spovedit. Se spune că o femeie nu a mai putut ieşi.

Atunci,se afla în preajmă un preot,care a intrat în peşteră şi a spovedit-o pe femeie. Ea avea păcate grave,pe care nu le mărturisise,fiindu-i ruşine. După ce a primit iertarea,femeia a ieşit fără nicio greutate.

Pelerinii se reînnoiesc sufleteşte

Uneori,cei care merg în acest pelerinaj primesc răspunsuri la problemele lor. Unii sunt vindecaţi de boli vechi sau simt o îmbunătăţire a stării lor de sănătate. Minunile se întâmplă mai ales celor foarte credincioşi,dar toţi cei care merg acolo revin înnoiţi sufleteşte.